fbpx
More

  Парламентът ще разгледа промени в Закона за чужденците в Република България, внесени от ДПС

  Това предвижда проектопрограмата за седмицата, публикувана на интернет страницата на Народното събрание

  Парламентът ще разгледа на първо гласуване промени в Закона за чужденците в Република България, внесени от Мустафа Карадайъ и група народни представители от ДПС. Това предвижда проектопрограмата за седмицата, публикувана на интернет страницата на Народното събрание.

  Предложенията в законопроекта предвиждат отмяна на текстовете, регламентиращи предоставяне на постоянно пребиваване срещу извършена инвестиция, пишат в мотивите си вносителите. Като основание се посочва извършването на фиктивни инвестиции, които служат само за получаване на съответно удостоверение от Българската агенция за инвестиции, като се изтеглят след получаването му. Според вносителите до момента е упражняван слаб контрол или изобщо е липсвал такъв от страна на Министерството на икономиката.

  Предлага се и да бъде извършена пълна проверка на всяка една процедура за придобиване на постоянно пребиваване на основание инвестиции за последните 10 години.

  В проектопрограмата за седмицата са и вторите четения на изменения в Закона за насърчаване на заетостта (вносител Деница Сачева – ГЕРБ-СДС) и в Закона за енергията от възобновяеми източници (вносител Владимир Табутов от “Продължаваме Промяната”). Депутатите ще разгледат и проекти за промени в съставите на постоянни комисии. Докладите за дейността на Омбудсмана на Република България през 2020 г. и 2021 г. също са включени в проекта за работа на НС. В програмата е и първото гласуване на Законопроект за българския език (продължение).

  През седмицата парламентът се предвижда да изслуша също годишните отчети за дейността на Комисията за защита на личните данни – за 2021 г., на Комисията за защита от дискриминация – през 2021 г. В проекта е включен още Отчет за осъществяване на процеса на приватизация и следприватизационен контрол в периода 1 януари – 30 юни 2021 г., както и второто четене на Законопроект за изменение и допълнение на Закона за опазване на околната среда, допълва БТА.