Снимка: NewsOne

Депутатите ще изслушат министъра на отбраната Драгомир Заков и министъра на вътрешните работи Бойко Рашков за самолета, нарушил българското въздушно пространство на 8 юни т.г., предвижда програмата на Народното събрание за тази седмица. Изслушването е по предложение на Христо Гаджев и Томислав Дончев от ГЕРБ-СДС.

Министерството на отбраната съобщи, че на 8 юни около 19:09 часа малък самолет е навлязъл във въздушното пространство на България и по случая се води разследване. Самолетът е излетял от Унгария и е прелетял през Сърбия и Румъния без одобрен летателен план. При навлизането му в България при сложни хидро-метеорологични условия са задействани Военновъздушните сили. Установено е, че самолетът е кацнал в нашата страна и със съдействието на органите на МВР мястото на кацане е локализирано.

Самолетът-нарушител е следен през цялото време след влизане на територията на страната, каза миналия петък министърът на отбраната Драгомир Заков пред журналисти в парламента. Той посочи, че е вдигнат и изтребител при много тежки атмосферни условия, с риск за живота на пилота. Дали самолетът-нарушител е шпионски или не, тепърва ще установи разследването, посочи тогава той.

Министърът коментира, че най-вероятно се отнася до съвсем тривиален случай.  Той предположи, че самолетът е трябвало да бъде прекаран от Литва до България, след като е бил закупен. И тъй като процедурите за регистрация в Литва отнемат време, собственикът е решил да си го върне в България, каза Заков. Той съобщи, че не са открити взривоопасни вещества, наркотици или следи от тях.

„Хората са нарушили доста правила и в момента очевидно се укриват“, каза още Заков. 

Депутатите ще разгледат днес и доклади за дейността на Омбудсмана на Република България през 2020 г. и 2021 г. 

В парламентарния контрол от 11:00 часа ще участва вицепремиерът и министър на регионалното развитие и благоустройството в оставка Гроздан Караджов и министрите Надежда Йорданова, Асена Сербезова, Иван Иванов, Божидар Божанов, Александър Николов (в оставка), Драгомир Заков, Николай Събев, Бойко Рашков и Атанас Атанасов.

Предишна статияПрезидентът Румен Радев ще посети Националния център по мехатроника
Следваща статияС нов физически сблъсък започна пленарният ден
Avatar photo
Владимир Христовски е заместник главен редактор и журналист в информационния сайт NewsOne.bg. Той има дългогодишен опит, придобит при работата си във вестници, радио, телевизия и информационна агенция. През годините той се насочва към създаването на новини за хората. Христовски вярва, че журналистиката, освен че трябва да информира точно и безпристрастно, трябва да помага и решава трайно проблеми, да бъде в основата на законодателни промени, водещи до качествената промяна на живота на обществото. В NewsOne.bg Владимир Христовски ще Ви информира за актуалното и най-важното от деня в страната, от сферата на Столичната община, образованието, социалната сфера, здравеопазването, иновациите, културата. Също така ще Ви среща с добрия пример, ще съдейства за разрешаването на проблеми и ще Ви среща с интересни и вълнуващи личности. Като запазена негова марка, той ще търси и отговорите на онези въпроси, които малцина журналисти се осмеляват да задават.