fbpx
18.6 C
София
14 август 2022 | неделя | 21:07

Парламентът прие ратификацията на променения договор за доставка на американските изтребители

С измененията не се променя стойността на договора, подписан през 2019 година

- РЕКЛАМА -spot_img
- РЕКЛАМА -spot_img

Парламентът прие на първото четене ратификацията на променения договор за доставка на американските изтребители F-16 Block 70  и свързаната с тях поддръжка. Гласувано бе и допълнение на закона за ратифициране на договорите за придобиване на изтребителите, оборудването и въоръжението за тях. “За” гласуваха 167 депутати, 28 бяха “против” и двама се въздържаха.

Промените включват актуализиране на конфигурацията на самолетите и тяхното оборудване, както и увеличаване на броя на обучавания допълнителен личен състав (летци – 2 души, и инженерно-технически състав – 5 души); коригиране на стойности на различни линии по договора и пренасочване на средства между тях; коригирани срокове за осигуряване на съответните компоненти или продукти; промяна на някои от основните доставчици на отбранителни продукти и услуги поради технологични или пазарни промени.

Въпросното изменение и допълнение не увеличава стойността на подписания през 2019 г. договор и не изисква допълнителни вноски към вече заплатената от България авансова сума.

С предложеното изменение не се намаляват заложените способности на оръжейната система F-16 Block 70, както са заявени в изискванията на българската страна при подписване на договора за доставка.

- РЕКЛАМА -spot_img
Петър Копринков
Петър Копринковhttp://www.newsone.bg
Петър Копринков е журналист в информационния сайт NewsONE. Той е студент по Журналистика в Софийския университет “Св. Климент Охридски”. Има опит като стажант в БНР и като автор на материали в спортната секция на bTV.
Последни новини
- РЕКЛАМА -spot_img
Подобни новини
- РЕКЛАМА -spot_img