fbpx
11.3 C
София
петък | 20.05.2022 | 01:37:49
петък | 20.05.2022 | 01:37:49
11.3 C
София

Парламентът прие на първо четене промени в Закона за корпоративното подоходно облагане

Промени бяха приети и в Закона за данъците върху доходите на физически лица

- РЕКЛАМА -spot_img
- Реклама -spot_imgspot_img

Народното събрание прие на първо четене промени в Закона за корпоративното подоходно облагане. С тях се урежда данъчното третиране на резултатите от договори за продажба с обратен лизинг, съгласно международните счетоводни стандарти.

Какво представляват промените?

Счетоводно-отчетените разходи, приходи, печалби и загуби във връзка с договори за продажба с обратен лизинг, класифициран като оперативен не се признават за данъчни цели при лизингополучатели, като в тези случаи се признават само разходи, приходи, печалби и загуби, определени по правилата на счетоводен стандарт 17, класифициран като експлоатационен лизинг.

Целта на предложението е прецизиране на разпоредбите от Закона за корпоративното подоходно облагане във връзка с необходимостта от изрично уточняване на данъчното третиране на резултат от продажбата на дълготрайни активи.

Промени има и в Закона за данъците върху доходите на физическите лица. С тях се предоставя възможност справките, подавани по реда на този закон, за изплатените през годината доходи и за удържаните през годината данък и задължителни здравни осигуровки да могат да бъдат подавани и от наследниците по закон или по завещание, както и от заветниците или от техните законни представители на еднолични търговци или самоосигуряващи се лица, починали през данъчната година, които са били работодатели или платци на доходи.

Предвиден е и преходен режим, съгласно, който промяната да може да бъде приложена и за справките, за които задължението за подаване възниква след 31 декември 2021 година.

- Реклама -spot_imgspot_img
Цветин Филипов
Цветин Филиповhttp://www.newsone.bg
Цветин Филипов е журналист на информационния сайт NewsOne.bg. Всеки ден той ще ви запознава с най-важните и любопитни вътрешнополитически теми в страната, но ще научавате много от него и за сложните международни събития в областта на геополитиката, сигурността и икономиката. Цветин е репортер с опит в сферата на телевизионната журналистика и магистър по "Международна сигурност" от Софийския университет "Св. Климент Охридски" . През последните години изследователските му интереси са насочени силно към процесите в региона на Източна Азия.
Последни новини
- Реклама -spot_img
Още новини
- Реклама -spot_img

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук