Парламентът прие на първо четене актуализацията на държавния бюджет за 2022 г. “За” бяха 133 депутати , “против” –  104, нито един не се  “въздържа”.

В актуализацията  правителството залага спешен пакет от антикризисни мерки, с който да се намалят негативните последствия от увеличаващите се цени на горивата и енергоносителите върху хората и бизнеса.

С поскъпването на стоките от първа необходимост пък е мотивирано увеличението на пенсиите от планираното с първоначалните разчети.

Шансовете за приемането на бюджета на първо четене бяха големи – освен че се подкрепя от управляващата коалиция, от ИТН също обявиха, че ще го подкрепят, въпреки че го разкритикуваха с аргумента, че не предвижда реформи. Също така казаха, че ще предложат промени между двете четения.

Сериозни критики срещу проектобюджета изказаха от ГЕРБ-СДС и от “Възраждане”. Според тях той няма да може да бъде изпълнен и ще се наложи нова актуализация.

Сега на дневен ред остава въпросът дали актуализацията ще бъде приета на второ четене. Ако това не се случи, няма да може да бъдат увеличени и пенсиите, заложени в бюджета на Държавното обществено осигуряване.

В същото време се очаква през 2022 г. реалният растеж на БВП на България да е 2,9 на сто, което е понижение спрямо прогнозата, с която беше приет Законът за държавния бюджет за тази година, а в края на 2022 г. инфлацията да достигне 11,6 на сто, като водещ “принос” за това ще имат храните, чието поскъпване ще се ускори до 23,9 на сто на годишна база през декември.

Previous articleШести депутат напусна “Има такъв народ” (ВИДЕО)
Next articleМирослав Иванов : Няма нужда от извънредно заседание в неделя (ВИДЕО)
Владимир Христовски е заместник главен редактор и журналист в информационния сайт NewsOne.bg. Той има дългогодишен опит, придобит при работата си във вестници, радио, телевизия и информационна агенция. През годините той се насочва към създаването на новини за хората. Христовски вярва, че журналистиката, освен че трябва да информира точно и безпристрастно, трябва да помага и решава трайно проблеми, да бъде в основата на законодателни промени, водещи до качествената промяна на живота на обществото. В NewsOne.bg Владимир Христовски ще Ви информира за актуалното и най-важното от деня в страната, от сферата на Столичната община, образованието, социалната сфера, здравеопазването, иновациите, културата. Също така ще Ви среща с добрия пример, ще съдейства за разрешаването на проблеми и ще Ви среща с интересни и вълнуващи личности. Като запазена негова марка, той ще търси и отговорите на онези въпроси, които малцина журналисти се осмеляват да задават.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here