fbpx
26.8 C
София
четвъртък | 26.05.2022 | 18:03:12
четвъртък | 26.05.2022 | 18:03:12
26.8 C
София

Парламентът отмени “кариерните бонуси” на членовете на Висшия съдебен съвет

В дебата отново се чуха коментари, че специализираните съд и прокуратура са били "бухалка" и "инквизиция"

- РЕКЛАМА -spot_img
- Реклама -spot_imgspot_img

Парламентът отмени “кариерните бонуси” на членовете на Висшия съдебен съвет. Депутатите приеха на второ четене промени в Закона за съдебната власт. “За” бяха 119 народни представители от управляващата коалиция, 80 – “против”, седем от ГЕРБ-СДС се въздържаха. Повечето депутати от ГЕРБ-СДС, ДПС и “Възраждане” бяха против текстовете. Същата промяна, свързана с т.нар. кариерни бонуси се предлага и за главния инспектор и инспекторите в Инспектората към ВСС.

При изтичане на мандата или предсрочното му прекратяване на основание съответния член от конституцията изборният член на ВСС, подал молба до съответната колегия в 14-дневен срок от деня на изтичане или предсрочно прекратяване на мандата, се възстановява на заеманата преди избора длъжност на съдия, прокурор или следовател. Досега имаше възможност те да бъдат възстановени на длъжност с една степен по-висока от заеманата преди избора.

Отпада разпоредбата, според която стажът като изборен член на ВСС се зачита за стаж, който дава право при освобождаване от длъжност съдия, прокурор или следовател с повече от 10 години стаж да има право на парично обезщетение в размер на толкова брутни месечни възнаграждения, колкото прослужени години има в органите на съдебната власт, но не повече от 20.

В дебата отново се чуха коментари, че специализираните съд и прокуратура са били “бухалка” и “инквизиция”. Срещу закриването основно се обявиха от ГЕРБ-СДС, допълва БТА.

- Реклама -spot_imgspot_img
Лили Тошева
Лили Тошеваhttp://www.newsone.bg
Лили Тошева е журналист в информационния сайт newsONE.bg. Има дългогодишен опит в националните телевизии като репортер, редактор и продуцент. Участвала е в създаването и стартирането на новинарското съдържание на две телевизии. Опитът й в реализацията на национални проекти в неправителствения сектор, насочени към интеграцията на деца и младежи в неравностойно положение, приема като кауза, която по-късно й помага да прави новини в подкрепа на хората с увреждания. Вярва, че журналистиката трябва да помага на хората за решаването на проблемите им, тъй като електронните медии дават тази възможност, освен да информират. В newsOne.bg Лили Тошева ще Ви представя най- актуалното от деня в сферата на държавното управление, местната власт, образованието, социалната сфера, здравеопазването, иновациите, медиите и обществения живот. Фокусът й на работа ще е в създаването на „добри новини“, ще ви среща с личности, които са приели грижата за по-слабия като своя кауза. Лили Тошева ще ви запознае и с млади учени от водещите университети в България и Българската академия на науките, които работят по иновативни проекти в областта на медицината, физиката, химията, биотехнологиите и инженерните науки.
Последни новини
- Реклама -spot_img
Още новини
- Реклама -spot_img

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук