fbpx
16.7 C
София
четвъртък | 26.05.2022 | 04:19:09
четвъртък | 26.05.2022 | 04:19:09
16.7 C
София

Парламентът одобри оказването на хуманитарна, финансова и военнотехническа помощ за Украйна

"За" предложението на "Продължаваме промяната" гласуваха 200 депутати, „против“ бяха 16, а "въздържал се" - 1

- РЕКЛАМА -spot_img
- Реклама -spot_imgspot_img

След над петчасови разисквания парламентът одобри оказването на помощ на Украйна, съобразно възможностите на България. “За” предложението на “Продължаваме промяната” гласуваха 200 депутати, „против“ бяха 16, а “въздържал се” – един.

След направена редакционна поправка от заместник-председателя на парламентарната група на ДПС Йордан Цонев по текста на основното проекторешение, предложено от ПП, бе прието оказване на помощ на Украйна – хуманитарна, финансова и военнотехническа, съобразно възможностите на Република България, както следва: за продължаване на подкрепата за членство на Украйна в Европейския съюз; помощ за украинските граждани, бягащи от войната; осигуряване на възможност за изнасяне на украинското зърно във Варна; засилване на енергийното сътрудничество, в частност доставки на електроенергия от Украйна и природен газ; ремонтна дейност на украинска военна техника във военните предприятия на Република България; продължаване на доставките на хуманитарна помощ, в частност лекарства, дрехи, хранителни стоки. 

С приетото предложение парламентът дава мандат на Министерския съвет да обсъди и предложи пакет от мерки, свързани с войната в Украйна и последиците от нея.

Депутатите отхвърлиха предложенията за оказване на помощ на Украйна, внесени от ГЕРБ-СДС и “Демократична България”.

Тази сутрин в парламента беше внесено писмо от името на президента на Украйна Володимир Зеленски, депозирано от украинския посланик у нас Виталий Москаленко. Писмото е следствие от разговорите в Киев на премиера Кирил Петков и Володимир Зеленски. Българска делегация посети Украйна преди седмица, допълва БТА. 

- Реклама -spot_imgspot_img
Лили Тошева
Лили Тошеваhttp://www.newsone.bg
Лили Тошева е журналист в информационния сайт newsONE.bg. Има дългогодишен опит в националните телевизии като репортер, редактор и продуцент. Участвала е в създаването и стартирането на новинарското съдържание на две телевизии. Опитът й в реализацията на национални проекти в неправителствения сектор, насочени към интеграцията на деца и младежи в неравностойно положение, приема като кауза, която по-късно й помага да прави новини в подкрепа на хората с увреждания. Вярва, че журналистиката трябва да помага на хората за решаването на проблемите им, тъй като електронните медии дават тази възможност, освен да информират. В newsOne.bg Лили Тошева ще Ви представя най- актуалното от деня в сферата на държавното управление, местната власт, образованието, социалната сфера, здравеопазването, иновациите, медиите и обществения живот. Фокусът й на работа ще е в създаването на „добри новини“, ще ви среща с личности, които са приели грижата за по-слабия като своя кауза. Лили Тошева ще ви запознае и с млади учени от водещите университети в България и Българската академия на науките, които работят по иновативни проекти в областта на медицината, физиката, химията, биотехнологиите и инженерните науки.
Последни новини
- Реклама -spot_img
Още новини
- Реклама -spot_img

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук