fbpx
18.6 C
София
14 август 2022 | неделя | 22:03

Парламентът не прие доклада за спирането на газа

Управляващи и опозиция взаимно се обвиняват в лъжи

- РЕКЛАМА -spot_img
- РЕКЛАМА -spot_img

С 94 гласа “за”, 70 “против” и 48 “въздържал се” парламентът не прие доклада на Временната комисия за проверка на обстоятелствата, довели до спиране на природния газ от “Газпром експорт” и проведената процедура за избор на алтернативни доставчици от “Булгаргаз”.  

Шестима от членовете на комисията – представители на управляващата коалиция, са подписали с “особено мнение”. Докладът е подкрепен от ГЕРБ-СДС, ДПС, “Възраждане” и един депутат от “БСП за България”.  

“Булгаргаз” е предоставил пред обществото избирателно, непълно и манипулативно информацията относно кореспонденцията с “Газпром” във връзка с поискания от руския доставчик нов механизъм на плащане, се казва в доклада.

Решението да не плащаме по новата схема, поискана от Русия, не е подложено на внимателно обсъждане и няма обществен консенсус по темата, става ясно от документа.

В него се твърди, че алтернативните доставки от посредници са на значително по-високи цени от руския газ, а начинът, по който са избрани търговците, е непрозрачен, с неясни правила и критерии, като само ограничен кръг от тях са получили покана за оферта.

Различните позиции по проблема с газа сблъскаха представители на опозицията и управляващите.

“Никой не очаква “Булгаргаз” да плаща в рубли. “Булгаргаз” трябва да плати във валутата, предвидена в договора, а ангажимент на “Газпромбанк” е да превалутира, като това то се извършва в рамките на два работни дни”, обясни бившият енергиен министър Теменужка Петкова.

В момента така сме се диверсифицирали, че пак получаваме руски газ, но с 30 процента по-скъп. Предишното правителство е махнало посредниците, а настоящото ги е върнало, каза още тя.

“Целият този риск по превода на долари, превалутиране в рубли през Московската борса и захранването на рубловата сметка се носи от “Булгаргаз” изцяло. Рискът е свързан със забава, липса на наличие на валута на борсата в Москва, съответно е възможно неизпълнение на плащането, оттам – липса на газ, въпреки че вече сме си платили задълженията по договора”, противопостави се Васил Стефанов от ПП.

“Не се хващайте на тази въдица, единственият начин да гарантираме сигурност на българските граждани и спокойна зима е да им дадем тези алтернативи”, контрира Мартин Димитров от “Демократична България”.

Владимир Маринов от БСП пък каза, че партията му не е подкрепила решението на МС от 13 април да не се спазват исканията на Русия за плащане на газа по нова схема и добави, че Кирил Петков лъже, че това решение е подкрепено единодушно.

“В резултат на страхотната “диверсификация”, която направихме, само преди час “Булгаргаз” поиска от Комисията за енергийно и водно регулиране увеличение на цената за август с 54% до нива от 286 лева лева за мегаватчас”, коментира още Маринов.

- РЕКЛАМА -spot_img
Росица Лаханова
Росица Лахановаhttp://www.newsone.bg
Росица Лаханова е родена в София. Завършва Журналистика и Българска филология със специалност “Езикознание” . Мечтае да се занимава със старобългарски език, но съдбата я изпраща в телевизията. Работи в сферата на електронните медии от 1999. Била е редактор, сценарист и водещ в сутрешен блок, съботно-неделни и нощни блокове в телевизиите НКТ “Евроком”-София, ББТ, “Диема”, “7 дни”, БНТ. От 1.6.2022 е член на екипа на NewsOne LIVE TV. Обича театъра, конния спорт и бързите коли. Любима книга - “Малкият принц”, верую : най-важните неща се виждат със сърцето.
Последни новини
- РЕКЛАМА -spot_img
Подобни новини
- РЕКЛАМА -spot_img