fbpx
23 C
София
20 август 2022 | събота | 02:40

Парламентът на Северна Македония прие оставката на Зоран Заев

Заради оставката на Заев и кабинета му, парламентарният контрол в македонското Народно събрание беше отложен

- РЕКЛАМА -spot_img
- РЕКЛАМА -spot_img

Парламентът на Република Северна Македония прие оставката на премиера Зоран Заев и правителството, а заседанието, посветено на парламентарен контрол, което трябваше да се състои след това, беше отложено, съобщи БТА.

Председателят на македонския парламент Талат Джафери каза, че няма смисъл министрите да отговарят на депутатски въпроси, тъй като правителството вече е в оставка.

“Взех това решение като логична стъпка, произтичаща от резултата от местните избори и като израз на поета отговорност за изборните резултати”, мотивира решението си Заев във внесената вчера при Джафери оставка.

Заев беше министър-председател на Република Северна Македония от 31 май 2017 г. и получи втори премиерски мандат след изборите на 15 юли миналата година. Той се оттегли от премиерския пост и председателската позиция в Социалдемократическия съюз след провала на втория тур на местните избори в края на октомври.

Конституцията на Република Северна Македония и Правилникът за дейността на парламента регулират процедурата в случай на оставка на министър-председателя. Съгласно чл.90 от Конституцията, президентът на държавата е длъжен в десетдневен срок да възложи мандата за състава на правителството на кандидат на партията, т.е. на партиите, които имат мнозинство в събранието.

Номинираният за министър-председател внася програма в Общото събрание и предлага състава на правителството в 20-дневен срок от деня на възлагането на мандата. Парламентът избира правителство с мнозинство от общия брой на представителите.

След оставката се очаква парламентарното мнозинство да номинира новия лидер на Социалдемократическия съюз и настоящ заместник-министър на финансите Димитър Ковачевски.

- РЕКЛАМА -spot_img
Цветин Филипов
Цветин Филиповhttp://www.newsone.bg
Цветин Филипов е журналист на информационния сайт NewsOne.bg. Всеки ден той ще ви запознава с най-важните и любопитни вътрешнополитически теми в страната, но ще научавате много от него и за сложните международни събития в областта на геополитиката, сигурността и икономиката. Цветин е репортер с опит в сферата на телевизионната журналистика и магистър по "Международна сигурност" от Софийския университет "Св. Климент Охридски" . През последните години изследователските му интереси са насочени силно към процесите в региона на Източна Азия.
Последни новини
- РЕКЛАМА -spot_img
Подобни новини
- РЕКЛАМА -spot_img