fbpx
17.7 C
София
13 август 2022 | събота | 07:06

Парламентът ще обсъди изменения в Закона за обществените поръчки

В програмата за днес е предвиден и редовният парламентарен контрол

- РЕКЛАМА -spot_img
- РЕКЛАМА -spot_img

Парламентът ще обсъди на първо четене два законопроекта за промени в Закона за обществените поръчки. Измененията са първа точка в предвидения дневен ред за днес. 

Със законопроекта се цели осигуряването на финансова независимост на проектанта и строителния надзор от строителя. Предлага се прецизиране на случаите, в които инвестиционното проектиране и строителството могат да се изпълняват чрез инженеринг, за да се гарантира независимост между различните участници в строителния процес при реализиране на общински и държавни обекти.

Със законопроекта на “Продължаваме Промяната” (ПП) се цели преодоляване на инфлационния риск. Епидемичната обстановка, нарушените канали на доставка на суровини и военният конфликт между Руската федерация и Украйна са причина за инфлационния процес, посочват вносителите.

В общественото обсъждане на промените, предложени от ПП, са участвали от Агенцията по обществени поръчки, Националното сдружение на общините в България, Камарата на инженерите в инвестиционното проектиране и Камарата на архитектите в България.

Другият законопроект е на Ивайло Мирчев (“Демократична България”) и група народни представители. С него се цели осигуряването на финансова независимост на проектанта и строителния надзор от строителя. Предлага се прецизиране на случаите, в които инвестиционното проектиране и строителството могат да се изпълняват чрез инженеринг, за да се гарантира независимост между различните участници в строителния процес при реализиране на общински и държавни обекти.

Според вносителите водещата роля на строителя като участник в обществени поръчки му дава преимущество пред проектанта и строителния надзор, а чрез финансовата независимост на проектанта и на упражняващия строителен надзор от строителя ще се постигне изготвянето на по-качествени проекти и по-обективен контрол върху изпълнението на дейностите.

В дневната програма се очаква извънредно да бъдат включени поправките в закона за здравето, с която се забранява продажбата на райски газ на непълнолетни, в това число и в интернет.

Не се предвижда традиционният петъчен парламентарен контрол.

Очаква се това заседание да е последно в рамките на 47-ото Народно събрание, тъй като съгласно парламентарния правилник от 1 август са в лятна ваканция, освен ако не решат удължаване на работата на парламента. Предстои и президентът да разпусне НС, след като БСП върна неизпълнен третия мандат.

- РЕКЛАМА -spot_img
Иван Петрински
Иван Петринскиhttp://www.newsone.bg
Иван Петрински е журналист с дългогодишен опит като редактор и автор и основател на печатни и електронни медии. Дългогодишен кореспондент и коментатор по темата за гръцката криза за български телевизии и радиостанции. Създател, главен редактор и автор в медии за българите в чужбина. Участник в множество международни медийни срещи. Човек с голям опит в комуникацията с българската диаспора и проблемите, свързани с битието на нашите сънародници зад граница.
Последни новини
- РЕКЛАМА -spot_img
Подобни новини
- РЕКЛАМА -spot_img