fbpx
11.3 C
София
петък | 20.05.2022 | 01:13:21
петък | 20.05.2022 | 01:13:21
11.3 C
София

Парламентарната медийна комисия проверява назначението на Кошлуков за шеф на БНТ

Обсъжда се нов медиен закон и нов СЕМ

- РЕКЛАМА -spot_img
- Реклама -spot_imgspot_img

Народното събрание ще инициира спешна проверка спазен ли е законът и процедурата при избора на Емил Кошлуков за генерален директор на БНТ през 2019 година. Това стана ясно след приключилата късно снощи парламентарна Комисия по култура и медии, чиито председател е зам.- председателят на ИТН Тошко Йорданов. Ако бъдат открити нарушения в процедурата, проведена от СЕМ, ще бъде поискана незабавно оставката на Кушлуков, стана ясно в края на заседанието. Стоян Михалев от “Демократична България” заяви, че при изслушването на председателя на СЕМ Бетина Жотева в 46-тото Народно събрание е останало съмнение за процедурата, по който е бил избран настоящият шеф на БНТ.

От своя страна Тошко Йорданов коментира, че СЕМ е политически орган, който налага политически наказания, „видял съм го това в телевизия 7/8 , а БНТ се управлява по безумен начин. Бюджетът е огромен, а резултатът- никакъв“, аргументира се Йорданов. Затова ИТН ще настоява за сериозни промени или изцяло нов медиен закон, които ще са готови в началото на месец март. Писането на закона ще отнеме време, но проверката на Кошлуков ще стане светкавично, защото има сериозни индикации за проблеми при избора му през лятото на 2019 година за директор на БНТ, увери още Тошко Йорданов. Депутатът от БСП Александър Симов допълни, че въпросът не е да се сменят „техни хора с ваши“, а да се избират общественозначими директори на БНР и БНТ, върху които да не може да се оказва натиск.

Ива Митева от ИТН каза след заседанието пред Медиапул, че Тошко Йорданов ще изпрати официално запитване до СЕМ за документите, с които Кошлуков е кандидатствал за поста, както и ще поиска становище от Калифорнийския университет в Санта Барбара, САЩ за дипломата  му и дали наистина е завършил там „политически науки“.

Думите на ИТН по адрес на Емил Кошлуков и СЕМ взриви обстановката в комисията и депутатът от ГЕРБ Тома Биков напусна демонстративно заседанието. На излизане той каза: „Ние няма да ви пречим да си счупите главите, сменете СЕМ, махнете и Кошлуков, сменете и водещите. Няма да ви пречим, но внимавайте да не съсипете нещо, което може да се окаже не толкова лошо“, допълни Тома Биков и заяви, че отива да пие вино.

През 2019 година Емил Кошлуков представи документи пред СЕМ, че е бил програмен директор на телевизия „Алфа“ на партия Атака и така покри критериите за години трудов стаж на мениджърска позиция в медиите. Миналото лято обаче служебният министър на културата Светослав Минеков в специална пресконференция показа копие на писмо, изпратено от анонимен източник до председателя на СЕМ Бетина Жотева,  в което пише: „Мила Бети, моля те, кажи, че Емил е бил при мен директор в телевизията за две години, може и за три, ако е нужно. Целувам те (еди кой си, сърчице).“  Още тогава Минеков поиска от СЕМ да представи официалните документи, с които Кошлуков е кандидатствал, както и справка от НОИ и НАП за преведени осигуровки и трудов договор като програмен директор на телевизията на партия Атака.

Колкото до СЕМ, Тошко Йорданов намекна, че предстои преструктуриране на органа, избор на нови членове, въпреки че „по мое мнение трябва да има друг орган, а този изцяло да се закрие“, каза още той.

Комисията по култура си постави и задача да провери как работи Законът за задължителното депозиране на печатни и други произведения, защото собствеността на медиите трябва да е проследима.

- Реклама -spot_imgspot_img
Лили Тошева
Лили Тошеваhttp://www.newsone.bg
Лили Тошева е журналист в информационния сайт newsONE.bg. Има дългогодишен опит в националните телевизии като репортер, редактор и продуцент. Участвала е в създаването и стартирането на новинарското съдържание на две телевизии. Опитът й в реализацията на национални проекти в неправителствения сектор, насочени към интеграцията на деца и младежи в неравностойно положение, приема като кауза, която по-късно й помага да прави новини в подкрепа на хората с увреждания. Вярва, че журналистиката трябва да помага на хората за решаването на проблемите им, тъй като електронните медии дават тази възможност, освен да информират. В newsOne.bg Лили Тошева ще Ви представя най- актуалното от деня в сферата на държавното управление, местната власт, образованието, социалната сфера, здравеопазването, иновациите, медиите и обществения живот. Фокусът й на работа ще е в създаването на „добри новини“, ще ви среща с личности, които са приели грижата за по-слабия като своя кауза. Лили Тошева ще ви запознае и с млади учени от водещите университети в България и Българската академия на науките, които работят по иновативни проекти в областта на медицината, физиката, химията, биотехнологиите и инженерните науки.
Последни новини
- Реклама -spot_img
Още новини
- Реклама -spot_img

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук