fbpx
More

  Парламентарна комисия в Германия одобри дълг от 40 млрд. евро заради икономическите последици от войната в Украйна

  През 2020 г. година страната взе заеми на стойност 130 милиарда евро, а миналата година - 215 милиарда евро

  Комисията по финанси в Бундестага, долната камара на германския парламент, одобри днес близо 40 милиарда долара допълнителни държавни заеми през тази година, за да може Германия да смекчи икономическите последици от войната в Украйна, предаде Ройтерс.

  С увеличението на заемите, вписано в коригиращ проектобюджет, обсъждан в парламента, нетният дълг на Германия ще достигне 138,94 милиарда евро за 2022 г. при общи държавни разходи, оценявани на 495,8 милиарда евро.

  Комисията одобри това допълнително задлъжняване, което ще помогне за финансиране на нов пакет мерки в подкрепа на потребителите срещу скока на цените на енергията, помощи за компаниите, както и за по-високите от очакваното разходи за интегриране на украинските бежанци.

  В допълнение към това бюджетно увеличение, коригиращият проектобюджет на Германия предвижда 100 милиарда евро от бюджета за фонд, използван за военни разходи.

  През 2020 г. година Германия взе заеми на стойност 130 милиарда евро, а миналата година – 215 милиарда евро. Правителствената коалиция планира възстановяването на това правило от 2023 година,допълва БТА.