fbpx
28.8 C
София
петък | 27.05.2022 | 19:33:54
петък | 27.05.2022 | 19:33:54
28.8 C
София

Папа Франциск: Поисках среща с Путин заради войната в Украйна, но отговор няма

Светият отец заяви още, че когато се е срещнал с Виктор Орбан, унгарският премиер му е казал, че "руснаците имат план, че всичко ще приключи на 9 май"

- РЕКЛАМА -spot_img
- Реклама -spot_imgspot_img

Папа Франциск каза в публикувано интервю днес, че е поискал среща в Москва с руския президент Владимир Путин, за да се опита да спре войната в Украйна, но не е получил отговор, съобщи Ройтерс.

Пред италианския вестник “Кориере дела сера” папата каза също, че патриарх Кирил на Руската православна църква, който подкрепя войната, не може да се превърне в министрант на Путин, използвайки дума, с която се наричат момчетата, които прислужват по време на литургия и биват наричани и “прислужници при олтара”.  

Франциск, който направи безпрецедентно посещение в руското посолство, когато войната започна, заяви пред вестника, че около три седмици след началото на конфликта той е поискал от висшия дипломат на Ватикана да изпрати послание до Путин. Посланието беше, “че съм готов да отида в Москва. Разбира се, беше необходимо лидерът на Кремъл да позволи това. Все още не сме получили отговор и продължаваме да настояваме”.

Досега Франциск не беше споменавал публично изрично Русия или Путин след началото на инвазията на 24 февруари. Той обаче не остави съмнение коя страна в конфликта критикува, като използва термини като неоправдана агресия и инвазия и изрази съжаление за жестокостите, на които са подложени цивилните, отбелязва Ройтерс.

Запитан дали ще пътува до украинската столица Киев, което Франциск миналия месец спомена като възможно, той отговори, че засега няма да го стори. “Първо трябва да отида в Москва, първо трябва да се срещна с Путин… Правя каквото мога. Нека Путин само отвори вратата”, каза той.

Войната в Украйна обтегна отношенията между Ватикана и Руската православна църква и предизвика разкол сред православните християни по света. На 11 април Ройтерс съобщи, че Ватиканът е обмислял да удължи с един ден пътуването на папата до Ливан на 12-13 юни, за да може да се срещне с Кирил на 14 юни в Йерусалим. По-късно обаче Франциск реши да не се среща с патриарха. В интервюто папата каза, че когато е имал 40-минутен видеоразговор с Кирил на 16 март, патриархът е прекарал половината от времето, четейки от лист хартия “всички оправдания за войната”.

Москва описва действията си в Украйна като “специална операция” за демилитаризация и “денацификация” на съседната страна. Кирил вижда войната като защита срещу Запада, който според него е упадъчен, особено с отношението си към хомосексуализма.

“Ние сме пастири на едни и същи чеда Божии. Ето защо трябва да търсим пътищата на мира, да прекратим стрелбата на оръжията.  Патриархът не може да се превърне в прислужник при олтара на Путин”, казва Франциск.

Папата заяви още, че когато се е срещнал с Виктор Орбан на 21 април, унгарският премиер му е казал, че “руснаците имат план, че всичко ще приключи на 9 май”, когато Русия чества победата си над нацизма. Руският външен министър Сергей Лавров заяви обаче тези дни, че военните действия на Москва в Украйна няма да са свързани с тази дата, допълва БТА

- Реклама -spot_imgspot_img
Лили Тошева
Лили Тошеваhttp://www.newsone.bg
Лили Тошева е журналист в информационния сайт newsONE.bg. Има дългогодишен опит в националните телевизии като репортер, редактор и продуцент. Участвала е в създаването и стартирането на новинарското съдържание на две телевизии. Опитът й в реализацията на национални проекти в неправителствения сектор, насочени към интеграцията на деца и младежи в неравностойно положение, приема като кауза, която по-късно й помага да прави новини в подкрепа на хората с увреждания. Вярва, че журналистиката трябва да помага на хората за решаването на проблемите им, тъй като електронните медии дават тази възможност, освен да информират. В newsOne.bg Лили Тошева ще Ви представя най- актуалното от деня в сферата на държавното управление, местната власт, образованието, социалната сфера, здравеопазването, иновациите, медиите и обществения живот. Фокусът й на работа ще е в създаването на „добри новини“, ще ви среща с личности, които са приели грижата за по-слабия като своя кауза. Лили Тошева ще ви запознае и с млади учени от водещите университети в България и Българската академия на науките, които работят по иновативни проекти в областта на медицината, физиката, химията, биотехнологиите и инженерните науки.
Последни новини
- Реклама -spot_img
Още новини
- Реклама -spot_img

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук