fbpx
16.2 C
София
неделя | 29.05.2022 | 02:56:37
неделя | 29.05.2022 | 02:56:37
16.2 C
София

Папа Франциск отбеляза “Великден на войната”

Понтификът отслужи Великденската меса на площад "Свети Петър" за първи път след пандемията

- РЕКЛАМА -spot_img
- Реклама -spot_imgspot_img

Папа Франциск, отбелязвайки “Великден на войната”, днес призова лидерите да чуят гласа на народа за мир в Украйна и косвено разкритикува Русия за това, че вкарва страната в “жесток и безсмислен” конфликт, съобщи Ройтерс.

Пред около 50 000 души на площад “Свети Петър” в своята благословия “Urbi et Orbi” (към града и света), която се прави два пъти годишно, Франциск заяви, че Украйна е изправена пред тежкото изпитание “от насилието и и разрушенията на жестоката и безсмислена война, в която тя беше въвлечена”.

Папа Франциск отслужи Великденската неделна меса на площад “Свети Петър” за първи път след пандемията от коронавирус, посочва Асошиейтед прес.

Понтификът, който има проблем с коленните връзки, силно куцаше, докато излизаше от задната част на базиликата “Свети Петър”, за да достигне до олтара, поставен на стъпалата отвън, засенчен от балдахин срещу ярките слънчеви лъчи. След месата Франциск, който е на 85 години и също страда от хронични проблеми с гърба, трябваше да се премести на централния балкон на базиликата, откъдето произнесе, както я оценява АП, геополитическа реч.

Веднага след края на месата Франциск се ръкува с прелатите, след което се качи на белия папамобил и премина през площада, за да поздрави ликуващите доброжелатели сред редовите вярващи.

Междувременно в Лондон архиепископът на Кентърбъри Джъстин Уелби призова Русия да обяви прекратяване на огъня и да се изтегли от Украйна. Водачът на Англиканската църква заяви, че Великден е време за мир, а не за “кръв и желязо”. Отбелязвайки, че в Източноправославната църква, към който принадлежат много хора в Русия и Украйна, неделята бележи началото на Страстната седмица, Уелби призова Русия да се изтегли от Украйна и да се ангажира с преговори, допълва БТА.

- Реклама -spot_imgspot_img
Лили Тошева
Лили Тошеваhttp://www.newsone.bg
Лили Тошева е журналист в информационния сайт newsONE.bg. Има дългогодишен опит в националните телевизии като репортер, редактор и продуцент. Участвала е в създаването и стартирането на новинарското съдържание на две телевизии. Опитът й в реализацията на национални проекти в неправителствения сектор, насочени към интеграцията на деца и младежи в неравностойно положение, приема като кауза, която по-късно й помага да прави новини в подкрепа на хората с увреждания. Вярва, че журналистиката трябва да помага на хората за решаването на проблемите им, тъй като електронните медии дават тази възможност, освен да информират. В newsOne.bg Лили Тошева ще Ви представя най- актуалното от деня в сферата на държавното управление, местната власт, образованието, социалната сфера, здравеопазването, иновациите, медиите и обществения живот. Фокусът й на работа ще е в създаването на „добри новини“, ще ви среща с личности, които са приели грижата за по-слабия като своя кауза. Лили Тошева ще ви запознае и с млади учени от водещите университети в България и Българската академия на науките, които работят по иновативни проекти в областта на медицината, физиката, химията, биотехнологиите и инженерните науки.
Последни новини
- Реклама -spot_img
Още новини
- Реклама -spot_img

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук