fbpx
More

   Папа Франциск благослови 10 видни фигури от католическата църква за светци

  След близо двучасовата церемония великият понтифик, усмихнат, започна традиционната си обиколка с „папамобила“

  Папа Франциск провъзгласи днес за светци десет видни фигури от католическата църква, сред които отшелника Шарл дьо Фуко. Той говори пред близо 45 000 богомолци от цял свят, събрали се на площад „Св. Петър“ в Рим, предаде Франс прес.

  Сред десетте канонизирани са френските монаси Мари Ривие и Сезар дьо Бюс, живели съответно през 18-19 и 16-17 в., а също така нидерландският свещеник и журналист Титус Брандсма, известен с дейността си против нацистката пропаганда през Втората световна война и убит в Дахау през 1942 г.

  Пристигнал с автомобил, 85-годишният папа Франциск, който страда от болки в коляното, не се появи в инвалидна количка и поведе литургията за канонизация – първата от началото на пандемията, всред петдесетина кардинали и 2000 свещеници и епископи, предаде БТА.

  Рано тази сутрин групи поклонници, включително мнозина пристигнали от Франция, Нидерландия, Африка и Латинска Америка, започнаха да се стичат на площада пред най-голямата базилика в света, на която бяха окачени портрети на новите светци. Някои от богомолците пък носеха дрехи с техните изображения.

  „Днес, когато за нещастие разстоянията, напреженията и войните в света все повече се множат, нека тези нови светци вдъхновяват към диалог – най-вече сърцата и духовете на онези, които заемат отговорни постове и са призовани да действат в полза на мира, а не на войната“, заяви папата в края на богослужението.

  След близо двучасовата церемония великият понтифик, усмихнат, започна традиционната си обиколка с „папамобила“, като целуваше и благославяше малки деца, приветствайки същевременно богомолците, скупчени отвъд бариерите.