fbpx
18.2 C
София
сряда | 25.05.2022 | 00:26:16
сряда | 25.05.2022 | 00:26:17
18.2 C
София

Пълното количество азерски газ ще бъде получавано още от 1 юли преди връзката с Гърция да бъде финализирана (ВИДЕО)

Между "Булгаргаз" и американската компания има сключен договор, допълни премиера

- РЕКЛАМА -spot_img
- Реклама -spot_imgspot_img

В рамките на парламентарния контрол премиерът Кирил Петков, заяви че  от 1 юли страната ни ще получи пълните договори количества природен газ от Азербайджан.

“Енергийната сигурност на страната зависи от нашите диверсифицирани доставки на природен газ. Както знаете, ние успяхме да договорим много добри цени, много под европейско-пазарните, от САЩ, но добрата новина днес е, че това, което до този момент бе обвързано с изпълнението на гръцката връзка, за да имаме доставки от азерски газ, вече няма да е това. Ще можем да си получим цялото количество от азерски газ преди връзката да бъде финализирана – още от 1 юли”, каза още Петков.

Петков още веднъж потвърди ,че цената на природния газ договорен за доставка от САЩ е с по-ниска цена от  е по-ниска от тази, която купувахме от “Газпром”.

“Да, потвърждавам думите си – цената е по-ниска от тази, която купувахме от “Газпром”, и сегашната пазарна цена на “Газпром”, директно ще бъде доставка от американска компания без посредник. Между “Булгаргаз” и американската компания има в момента сключен договор, който дава тази доставка да бъде факт, не само доставени, но и вкарани в нашата енергийна система”, допълни премиера.

Възможно е Европейската комисия да разреши на България да внася руски петрол, каза още премиерът. Според него рафинерията “Лукойл” има вариант при форсмажорни обстоятелства и спиране на петролни доставки от руска страна.

- Реклама -spot_imgspot_img
Тоня Стоянович
Тоня Стояновичhttp://www.newsone.bg
Тоня Стоянович работи като журналист повече от 20 години. Първите си стъпки в бранша прави под ръководството на Томислав Русев, като спортен репортер. Споделя, че никога няма да забрави първия си урок, а именно правилото ,че няма лош отговор ,а лошо зададен въпрос. В последната година от следването си в Национална спортна академия „Васил Левски“ записва втора специалност спортна журналистика. Почти 10 години отразява състезания от моторните спортове, волейбол, борба и др. Завършва магистратура “Електронни медии“ в Софийския университет „Св. Климент Охридски“. От 2013 година работи като репортер,редактор и водещ в политическите новини в телевизия. В живота и в работата си винаги си напомня думите на италиански поет Данте Алигиери, че „Най-горещите места в ада са предназначени за онези, които по време на големи морални изпитания са пазили неутралитет.“
Последни новини
- Реклама -spot_img
Още новини
- Реклама -spot_img

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук