fbpx
More

  Отпускат се 30 млн. лв. за кредити на стопани, отглеждащи плодове и зеленчуци, и на животновъди

  Кредитите ще се предоставят при лихва в размер на 2% и трябва да бъдат погасени до 30 юни 2023 г.

  Държавен фонд “Земеделие” отпусна 30 млн. лв. за 2022 г. за краткосрочни кредити на производителите на плодове и зеленчуци, и на стопаните, отглеждащи едри и дребни преживни животни. Това съобщиха от пресцентъра на ДФЗ. 

  Кредитите ще се предоставят при лихва в размер на 2% и трябва да бъдат погасени до 30 юни 2023 г. Размерът на кредита на един земеделски стопанин е до 15 000 лв.

  На подпомагане подлежат производители на плодове и зеленчуци, които имат подадено валидно заявление по схеми за обвързано подпомагане за плодове или зеленчуци (полски или оранжерийни), реколта 2022 г., както и са подавали заявяване за обвързано подпомагане за плодове или зеленчуци за 2021 г. и декларация и документи за отчитане за реализация на продукция за 2021 г. 

  Животновъдите, които могат да кандидатстват за заем трябва да имат подадено валидно заявление по схемите за обвързано подпомагане за животни за Кампания 2022 и/или по Преходна национална помощ за овце-майки и/или кози-майки, обвързана с производството за 2022 г., както и да са подавали заявяване за обвързано подпомагане за животни за Кампания 2021 и/или по Преходна национална помощ за овце-майки или кози-майки, обвързана с производството за 2021 г. и да са подавали декларация и документи за отчитане реализация на продукция, когато е приложимо, допълва БТА.