fbpx
More

  Откриват скулптура на габровския зевзек Александър Керков – Керката

  От 1 ноември габровци ще могат да срещат седналия на пейка бележит габровец

  Да поседиш в компанията на габровския зевзек Александър Керков – Керката… Скоро това ще е възможно, обявяват от Община Габрово.
  Скулптурата му ще посреща гостите в градинката пред “Глинените гърнета” от 1 ноември.

  Александър Керков – Керката е една от емблемите на музикалния живот в Габрово от миналото. Той е първият български композитор на фанфарна музика. За времето от 1935 г. до 1947 г. създава десет фанфарни оркестъра в училищата на Габрово и околните села, които с право са наречени „украшение и гордост на Габрово”.

  Роден е на 18 август 1901 г. в Габрово. На четиринадесет години се премества в София при вуйна си Стефана Гюзелева. Иван Гюзелев – математик, физик, философ, народен представител в Първото Велико народно събрание, първи министър на просвещението е брат на майка му и негов вуйчо.

  Керката завършва основното си образование в София и като доброволец постъпва в музиката на I-ви пехотен полк, а след това в симфоничния оркестър на маестро Георги Атанасов. През 1925 година завършва средния клас на Музикалната академия, където изучава виолончело и цугтромбон.

  Младият Александър Керков израства в среда, която го среща с композитори и оперни певци, които са известни имена от музикалния живот в България. Сред тях са дъщерите на Иван Гюзелев – Богдана Вулпе – първата жена оперен композитор и Олга Гюзелева – мецосопран, Донка Гюзелева – актриса и съпруга на Кръстю Сарафов, маестро Георги Атанасов, Панайот Пипков – композитор и капелмайстор, проф. Иван Цибулка и др.

  През 1926 година се завръща в Габрово като свири в оркестри на немите кина “Майчина грижа” и Театъра. Основава духовата музика на Техническото училище “Д-р Никола Василиади” през 1930 година, а през 1931 година – оркестър “Джаз Керков”. Освен сериозен музикант, Керков е и голям шегобиец. Невероятен успех са имали представленията на габровското “Весело театро”, на които той е основен организатор.

  Александър Керков е композитор, музикант и музикален педагог, който посвещава целия си живот на младото поколение и музиката. Създадените от него фанфарни музики, духови и джазови оркестри, все още са мил и незабравим спомен за неговите възпитаници и почитатели.

  Керката напуска този свят на 3 октомври 1987 г. в Габрово. Днес само по-възрастните габровци си спомнят за него като човека, продавал лотарийни билети и фишове на “Тото 2”, аранжирани с късметчета с оригинални афоризми като: “Уважавай старостта, тя е твоето бъдеще”, “Всичко е вятър, само вятърът не е вятър” и др.