fbpx
19.1 C
София
12 август 2022 | петък | 02:42

Откриват 11 нови детски градини в София до края на годината

Кметът на столицата София Йорданка Фандъкова провери строителството на забавачка в село Казичене

- РЕКЛАМА -spot_img
- РЕКЛАМА -spot_img

Единадесет детски градини се очаква да бъдат изградени до края на 2022 г., с което да се разкрият общо 46 яслени и градински групи. Това съобщи кметът на София Йорданка Фандъкова по време на проверка на строяща се в момента градина в с. Казичене, община Панчарево. 

Очаква се до 15 август сградата да получи акт 16, за да може новите места в нея да бъдат включени в класирането за кандидатстване в детските заведения в края на август. Столичният кмет посочи, че в нея ще има две яслени групи, които са първите в с. Казичене. Засега там има само градина с 6 групи. В район Панчарево се строи детска градина и в Бистрица, добави Фандъкова.

В процес на строителство са общо 24 детски градини и ясли.

От „Московска“ 33 са подадени и заявления в Министерството на финансите за участие в програмата за финансиране на инфраструктурни проекти за общините с 8 сгради за нови детски градини и 7 за училища , както и за мерки за енергийна ефективност за 14 училища и детски градини.

„Това, което ме притеснява е, че за съжаление във финансирането на държавната задача, която са издръжките на детските градини, са изключени новите групи. Държавната отговорност покрива издръжката на съществуващите групи към декември м.г. Всички нови групи, които ние отваряме, трябва да бъдат поети от общинския бюджет. Това на практика ни лишава от средства за строителство“, каза Фандъкова, цитирана от БТА.

Вчера кметът е поискала от заместника ѝ по финансовите въпроси Дончо Барбалов да подготви заповед за отпускане на 820 000 лв. за издръжката на новите групи.

Към днешна дата са сключени договори за проектиране, инженеринг и строителство за 36 обекта, от които 24 са в процес на строителство и са в различна степен на изпълнение. Детски градини се строят още в Бистрица, Горна Баня, Възраждане, Манастирски ливади- Изток, Триадица, Красно село, Павлово, Люлин, Дружба, Надежда, Сухата река, Суходол, Илинден, Малинова долина, Оборище, Стрелбище и Красна поляна. 

- РЕКЛАМА -spot_img
Нели Ставрева
Нели Ставреваhttp://www.newsone.bg
Журналист с дългогодишен опит в печатни и електронни издания. Дипломиран журналист в “Университета за Национално и световно стопанство”. Работила е като редактор и продуцент във водещи български масмедии.
Последни новини
- РЕКЛАМА -spot_img
Подобни новини
- РЕКЛАМА -spot_img