fbpx
18.8 C
София
20 август 2022 | събота | 05:57

Открита е най-старата галактика във Вселената

Тя има маса от един милиард слънца

- РЕКЛАМА -spot_img
- РЕКЛАМА -spot_img

Зората на нова ера в астрологията започна. НАСА откри най-старата галактика във Вселената. Тя е само на  13,5 милиарда години и се е формирала 380 000 години преди Големия взрив. Името на галактиката е GLASS-z13 (GN-z13).

Космическият обект е заснет от телескопа на НАСА “Джеймс Уеб”.  Той успя да заснеме това изображение за по-малко от един ден, докато подобни изображения с дълбоко поле от “Хъбъл” могат да отнемат няколко седмици.

GN-z13 е с диаметър около 1600 светлинни години. Млечният път е с диаметър около 100 000 светлинни години, което значи, че новооткритата галактика е доста малка. Тя има маса от един милиард слънца. Това е така, защото се е образувала малко след настъпването на Големия взрив. 

Космическият телескоп “Джеймс Уеб” е международно сътрудничество между НАСА – Национална администрация по аеронавтика и изследване на космоса, ESA – Европейска космическа агенция и Канадската космическа агенция. Научният институт за космически телескопи е центърът за научни и мисионерски операции на “Webb”.

- РЕКЛАМА -spot_img
Петър Копринков
Петър Копринковhttp://www.newsone.bg
Петър Копринков е журналист в информационния сайт NewsONE. Той е студент по Журналистика в Софийския университет “Св. Климент Охридски”. Има опит като стажант в БНР и като автор на материали в спортната секция на bTV.
Последни новини
- РЕКЛАМА -spot_img
Подобни новини
- РЕКЛАМА -spot_img