fbpx
18.8 C
София
20 август 2022 | събота | 04:53

Открит е древен вид панда, обитавала България пред 6 милиона години

До откритието се стига,след дълги години упорита работа на проф. Николай Спасов

- РЕКЛАМА -spot_img
- РЕКЛАМА -spot_img

Открит е древен вид панда, който е живял в България преди шест милиона години. Статия за откритието на българския учен проф. Николай Спасов от Националния природонаучен музей при Българската академия на науките и китайския му колега Цигао Цзянцзо е публикувана в научното издание на Американското дружество по палеонтология Journal of Vertebrate Paleontology.

Професор Спасов разказва, че днес пандата, рядък вид в световната Червена книга, живее само в планинските гори на Съчуан в Китай. Той отбеляза, че интересно при този вид мечка е уникалната му специализация да се храни с растителна храна, и то с бамбук.

Спасов разказва още, че останки, макар и много редки, на изкопаеми панди, които дават някаква представа за еволюцията на тази група, са откривани както в Европа, така и в Китай. По думите му намереният в България вид е много по-късен и еволюирал от всички досегашни европейски изкопаеми панди и е поне толкова еволюирал, колкото китайския род, смятан за пряк предшественик на днешната голяма панда.

“Въпреки това не може да сме сигурни, че именно нашата панда е прекият предшественик. По-скоро това е една странична клонка, която е отишла доста напред в еволюцията си”, допълни ученият.

Той отбеляза, че за да съществува панда на Балканите преди шест милиона години, тук е трябвало да има подходящите климатични условия – влажни гори с климат, близък до тропическия.

До откритието се стига след дълги години упорита работа на българския учен. Загадката поставят фосилите на два зъба, които отдавна стоят в научната колекция на Националния природонаучен музей. За тях има изключително оскъдна информация. Дълго време проф. Николай Спасов не е успял да разгадае тези зъби, защото не е ясно нито находището, нито възрастта, нито точно какво е това, освен, че е някакъв хищник. В крайна сметка той успява да установи, че това е нов изкопаем вид голяма панда, която в много отношения по своите зъби вече прилича на днешната панда.

Спасов допълни, че възрастта на находката е определена чрез данните за възрастта на въглищния пласт, където е била, натрупвани от геолозите и палеонтолозите. Въглищата се образуват в заблатени гори, така че със сигурност може да се каже, че това същество е живяло във влажни гори, заяви ученият.

- РЕКЛАМА -spot_img
Петър Копринков
Петър Копринковhttp://www.newsone.bg
Петър Копринков е журналист в информационния сайт NewsONE. Той е студент по Журналистика в Софийския университет “Св. Климент Охридски”. Има опит като стажант в БНР и като автор на материали в спортната секция на bTV.
Последни новини
- РЕКЛАМА -spot_img
Подобни новини
- РЕКЛАМА -spot_img