fbpx
26.8 C
София
15 август 2022 | понеделник | 18:00

Откриха гигантски розов диамант в Ангола

Розовият скъпоценен камък е петият по големина диамант, намерен в мината, където са открити 27 диаманта от 100 карата или повече

- РЕКЛАМА -spot_img
- РЕКЛАМА -spot_img

Голям розов диамант от 170 карата е открит в Ангола. Твърди се, че това е най-големият подобен скъпоценен камък, открит от 300 години насам.

Наречен “Lulo Rose”, диамантът е намерен в алувиалната диамантена мина Луло, съобщи собственикът на мината. От нея вече са извадени на бял свят двата най-големи диаманта, намирани някога в Ангола, включително 404-каратов чист диамант.

Розовият скъпоценен камък е петият по големина, намерен в мината, където са открити 27 диаманта от 100 карата или повече, според Lucapa, която е базирана в Австралия. Той ще бъде продаден чрез международен търг от анголската държавна компания за маркетинг на диаманти Sodiam. Страната е един от 10-те най-големи производители на диаманти в света.

“Този ​​рекорден и грандиозен розов диамант, извлечен от Луло, продължава да демонстрира Ангола като важен играч на световната сцена за добив на диаманти и показва потенциала на нашата растяща индустрия за добив на диаманти”, каза Диамантино Азеведо, министър на минералите на Ангола.

Скъпоценният камък е с впечатляващ размер, но много прозрачни диаманти са по-големи от 1000 карата. Диамантът Cullinan, открит в Южна Африка през 1905 г., наклонява везните с 3106 карата и е в скиптъра на британския суверен.

- РЕКЛАМА -spot_img
Иван Петрински
Иван Петринскиhttp://www.newsone.bg
Иван Петрински е журналист с дългогодишен опит като редактор и автор и основател на печатни и електронни медии. Дългогодишен кореспондент и коментатор по темата за гръцката криза за български телевизии и радиостанции. Създател, главен редактор и автор в медии за българите в чужбина. Участник в множество международни медийни срещи. Човек с голям опит в комуникацията с българската диаспора и проблемите, свързани с битието на нашите сънародници зад граница.
Последни новини
- РЕКЛАМА -spot_img
Подобни новини
- РЕКЛАМА -spot_img