fbpx
23.6 C
София
15 август 2022 | понеделник | 21:54

Откриха дете, изчезнало на летището в Кабул при евакуацията през август (ВИДЕО)

- РЕКЛАМА -spot_img
- РЕКЛАМА -spot_img

Момченце, което беше в неизвестност от лятото, след като отчаяните му родители го предали на войник през стената на летището в Кабул, в хаоса около изтеглянето на американските войски от Афганистан, е било открито и днес вече е с близките си в афганистанската столица, предаде Ройтерс.

Бебето Сохаил Ахмади, е било само на два месеца, когато изчезна на 19 август, докато хиляди хора бързаха да напуснат падналия под властта на талибаните Афганистан.

Снимка: Фейсбук

Детето е било в Кабул, където 29-годишният шофьор на такси Хамид Сафи го открил и го завел в дома си, за да го отглежда като свое.

След седем седмици на преговори и молби, а накрая и кратко задържане от талибанската полиция, Сафи се съгласил да върне момченцето на неговия дядо и други роднини, които са още в Кабул.

Сега те ще правят опити да го изпратят при родителите му, които заедно с другите си деца бяха евакуирани преди месеци в САЩ.

По време на бурната евакуация от Афганистан през лятото, бащата на детето – Мирза Али Ахмади е работил като охранител в посолството на САЩ. Със съпругата му Сурая се опасявали, че Сохаил ще бъде премазан в тълпата пред портите на летището.

Отчаян, Ахмади предал детето на униформен войник, когото сметнал за американец, очаквайки че ще измине скоро петте метра до входа, за да си вземе детето.

Точно в този момент талибанските сили изтласкали обратно множеството и чак след половин час родителите и останалите им четири деца успели да влязат в летището. Но така и не открили Сохаил.

Семейството било евакуирано във военна база в Тексас и четири месеца нямало представа къде може да е момченцето.

В деня, когато семейство Ахмади изгубило следите на сина си, шофьорът Хамид Сафи успял да влезе в летището, след като закарал семейството на брат си, което също искало да се евакуира.

Сафи разказал, че открил плачещия Сохаил сам, оставен на земята. След като не открил родителите му, решил да го вземе у дома при съпругата и децата си.

Сафи има три дъщери и предсмъртното желание на майка му било да й се роди и внук. Затова Сафи решил, че ще отгледа момченцето като свое. Той завел Сохаил на лекар и бързо го приобщил към семейството си. Новите родители нарекли детето Мохамад Абед и пуснали снимки на всичките си деца на страницата си във Фейсбук.

Съседи на Сафи видели снимките, разпознали Сохаил и публикували коментари на публикувания в превод материал на Ройтерс за изчезналото дете. Така разбрал и бащата Ахмади. Той помолил тъста си, който живее в североизточната провинция Бадахшан, да издири Сафи и да поиска той да върне детето.

67-годишният тъст пътувал два дни и две нощи до столицата и носел дарове, сред които и заклана овца, няколко килограма орехи и дрехи, за Сафи и семейството му.

Сафи обаче отказал да върне момченцето като заявил, че и той иска да бъде евакуиран от Афганистан със семейството си.

Семейството на Сохаил поискало помощ от Червения кръст, но без успех.

Най-накрая, след като нямало какво друго да направи, тъстът на Ахмади се свързал с местната талибанска полиция, за да съобщи за отвличане на дете. Сафи обаче твърдял, че се грижи за детето и не е похитител.

Жалбата била проучена и началникът на местната полиция уредил споразумение, скрепено с отпечатъци от палците на двете страни.

Семейството на Сохаил се съгласило да даде на Сафи около 100 00 афгани (950 долара) за разходите му по отглеждането на момченцето за период от 5 месеца.
Така в присъствието на полицаи и просълзени хора детето най-после било върнато на роднините си.

Родителите на Сохаил успели да гледат предаването на детето си по видеочат. Дядото, който уредил споразумението, разказа, че след щастливата развръзка е имало голямо празненство с песни и танци, като на сватба.

Семейство Ахмади, което през декември се установило в апартамент в Мичиган, се надява, че Сохаил скоро ще пристигне в новия си дом.

- РЕКЛАМА -spot_img
Георги Донков
Георги Донковhttp://www.newsone.bg
От близо 30 години Георги Донков работи като журналист. Практикувал е професията в почти всички видове медии, в различни точки на света. Макар че най-дълго е работил в телевизията, голямата му любов си остава радиото, а последната му страст са онлайн медиите.
Последни новини
- РЕКЛАМА -spot_img
Подобни новини
- РЕКЛАМА -spot_img