Производителите на ботокс напускат руския пазар, цените на гръдните импланти скачат, запасите от стоки са на изчерпване…В Русия клиниките за естетична хирургия и клиентите им понасят неблагоприятните последици на западните санкции, пише БТА.

Тридесет и седем годишната Анастасия Ермакова за последно си инжектирала ботокс през февруари за намаляване на бръчките.

“Специалистката ми по естетика ме уверява, че още има запаси от ботокс и че вносът им през трети страни ще продължи. Аз обаче си мисля, че няма да е задълго”, притеснява се младата жена.

Защото през март американската компания “Абви” (Abbvie), износител номер едно на продукти, произведени на базата на ботулиновия токсин, се изтегли от процъфтяващия руски пазар заради “трагичните събития” в Украйна. С други думи, заради нахлуването на 24 февруари на руските сили в съседната държава.

В резултат на това запасите от ботокс “се топят”, “което тревожи служителите на клиниките, свикнали да използват този емблематичен продукт”, подчертава Юлия Франгулова, съоснователка на руската Национална асоциация на клиниките за естетична медицина НАКЕМ.

Тежък удар за сектора на естетичната медицина в Русия, който миналата година бе оценен на 969 милиона долара. Това е увеличение от 2 процента в сравнение с 2020 г., става ясно от проучване на руската компания “Амико Консултинг”.

Стремителна инвентаризация

През 2020 г. в Русия са извършени 621 600 естетични процедури, както хирургически, така и нехирургически. Това класира Русия на девето място в света по брой на извършените процедури от такъв характер, става ясно от данни на Международната асоциация за естетична и пластична хирургия.

Първоначално, “през март, забелязахме паника сред пациенти, лекари и доставчици. Търсенето рязко нарасна, а запасите от ботокс се изчерпаха”, разказва Оксана Власова, директор по въпросите на развитието на естетичната клиника “Грандмед” в Санкт Петербург.

Впоследствие, през април и май, нямаше внос на ботулинов токсин, подчертава Николай Беспалов от компанията “Ар Ен Си Фарма” (RNC Pharma), анализираща руския фармацевтичен пазар, и прогнозира, че вносът ще бъде възобновен “към края на лятото”.

Ситуацията е трудна и  по отношение на инжекционните импланти, най-вече когато става дума за инжекциите с хиалуронова киселина, с която се надуват устните – практика, много популярна в Русия.

“Принудени сме да се сбогуваме” и с инжекционните импланти на американския гигант “Абви”, съжалява Власова, която се надява, че тези продукти ще могат да бъдат заменени с европейски.

С гръдните импланти също има проблеми, тъй като в Русия не се произвеждат. Всъщност всички протези са вносни, като 60 процента идват от САЩ, а 13 процента – от Германия, т.е. от страни, които са въвели санкции срещу Русия.

Макар санкциите да не са насочени срещу самите импланти, логистичните и финансовите вериги на международната търговия бяха като цяло парализирани от западните санкции, което затрудни вноса и се отрази върху процедурите по възстановяване на гърди и върху естетичните операции.

В резултат на това през март цените на имплантите се увеличиха тройно, след което се стабилизираха на ниво, при което са с 20 процента по-високи в сравнение с периода преди офанзивата срещу Украйна, обяснява за Франс прес пластичният хирург Евгений Добрейкин.

Патриотични гърди

Александър Саверски, председател на Асоциацията за защита на пациентите, се опасява, че в клиниките могат да пристигнат продукти, които са били закупени на добра цена, но които са потенциално опасни, като припомня скандала с френските гръдни импланти с лошо качество Пе И Пе (PIP).

Според Саверски обаче скоро проблемите ще обхванат целия здравен сектор в Русия. “До няколко месеца дефицитът на медицински стоки в Русия, в която 80 процента от тези стоки идват от чужбина, ще бъде критичен”, прогнозира той.

Друг проблем за специалистите, ангажирани в сектора на естетичните процедури, е инфлацията, която се отразява неблагоприятно върху покупателната способност. Власова вече констатира, че броят на клиентите е намалял: “Доходите на населението намаляха. Вследствие на това хората ограничават разходите си”.

Въпреки тези обстоятелства пластичният хирург Евгений Добрейкин иска да привлече нови клиенти. За целта той прибягва към патриотичен маркетинг.

През юни той оповести идеята за гръдните импланти “РосГруд” (“Руска гърда”), които, вместо да са полупрозрачни, са в цветовете на руското знаме или в камуфлажни цветове.

Двадесет и осем годишната дизайнерка Настела Соколова е въодушевена. Тя иска такива импланти в гърдите си, за да може “Русия да е винаги в сърцето ми”.

“Това е моят начин да защитавам Родината си”, казва още тя.

Добрейкин търси чуждестранен доставчик, който да може и да иска да произвежда такива импланти и използва заплашителен тон по адрес на тези, които критикуват проекта му или му се подиграват.

“Може би хората, които са против нашите патриотични импланти, са и против нашата страна? В такъв случай може би трябва да се заинтересуваме от тях”, казва той, имайки предвид зачестилите съдебни преследвания срещу лица, които критикуват руската офанзива в Украйна.