fbpx
18.6 C
София
14 август 2022 | неделя | 22:11

Отец Дионисий пред NewsONE TV: Дявол, секс и наркотици владеят днешните политици (ВИДЕО)

„Срам ме е, че сме били употребени, за да дойдат на власт пълни олигофрени“, каза в Коментарното студио отецът бунтар

- РЕКЛАМА -spot_img
- РЕКЛАМА -spot_img

Дяволът, сексът и наркотиците владеят днешните политици. Това заяви пред NewsONE отец Дионисий, който е известен с активното си участие в гражданските протести.

“Не съм заточен в Рилския манастир, за мен решението на Светия синод да ме изпрати в Рилската обител е изключителна духовна провокация” каза още в студиото на NewsOne TV отец Дионисий.

Отецът-бунтар призна за писмото си до Светия синод, което е дало повод за изпращането му в планината, както и за разговора му с Патриарх Неофит. Писмото обаче не е „покаяно“, каквито са били писмата на разколниците.

„Това мое писмо бе порив на душата ми, защото зная какво е страданието, което изпитахме, особено тези, които 435 дни сме били на протест“, каза отец Дионисий и допълни, че на 3-ти март е поискал покаяние от Кирил Петков и водещите политици, но това не се е случило.

Отецът каза още, че вижда ярка символика във факта, че в деня, в който Синодът го заточава в Рилската обител, той е подкрепил вота на недоверие към кабинета „Петков“ по същия начин, както е подкрепил и протестиращите от 2020 година, и кабинетът след това е паднал.

„Без покаяние няма да започне нито един диалог“, категоричен бе отецът и припомни, че по протестите винаги е носил Евангелието и Кръста, както и че винаги е бил обществено активен, далеч преди 2020 година.

Дионисий бе категоричен, че има периоди, в които бунтът е задължителен и това не е просто недоволство и молба за трохите от масата на „господарите“, а ясно заявяване, че ние не искаме да бъдем роби.

„Ролята на един протест е да сваля от власт, а не да вдига, както беше употребен“, заяви отецът.

Той призна защо е недоволен от кабинета“Петков“: „Трябваше едно задкулисие да бъде съборено, а то се оказа, че едно задкулисие ще го борим с различно такова, още по-некадърно и несъстоятелно. За 435 дни протест никога не съм видял лицето Кирил Петков на улицата, тези хора в борбата не са участвали “.

Дионисий припомни и нелицеприятни факти за премиера в оставка като неколкократни негови участия в правителствени делегации на Бойко Борисов и осъществяване на частен бизнес точно по негово време,  както и близките му  бизнес връзки  с президента Росен Плевнелиев, който е лансиран от ГЕРБ.

“Не може промяната да продължи, при положение, че тя изобщо не е стартирала, камо ли пък чрез Кирил Петков и Асен Василев”, заяви още отецът.

Той изрази съмнение, че Кирил Петков едва ли знае кои са цветовете на българското знаме, след като пред „Ди велт“ се е оплакал от протестите на хората, начело с Дионисий, под прозорците му, че веели руски знамена.  

Той  допълни още, че народът е трябвало да види естествените си водачи сред себе си.

В отговор на въпрос на водещия може ли духовник да води общественото недоволство, Дионисий припомни, че на портретите из институциите стоят предимно духовници като национални водачи. Той заяви, че след като президент и премиер не обединяват народа си, най-естественото е това да го направи Църквата.

Отецът не спести критиките си: „Гарантирам ви, че най-лошият кадър от българската Църква е по-добър от най-добрия в българската държава. Трагично е състояниета на всичко. Имаме едно царство на абсолютна посредственост и бездарниците се възползват.“

Той допълни още, че 33 години българският народ наблюдава един грозен и пошъл спектакъл да му се „реализират разни проекти“ в името на националната сигурност, националния интерес и в името на националната кауза, която изобщо дори не е формулирана, с единствената цел всички тези хора да се закачат за хранителната верига.

Дионисий каза, че никой не управлява страната и тя е абсолютно „ на самотек“.

Той заяви още: „Този модел, в който живеем 33 години и спокойно можем да го наричаме „Луканова държава“, не се променя изобщо. Тези, които се подготвяха в Москва, сега са любимци на Вашингтон, децата на старата номенклатура и техните внуци днес са тези, които управляват. Ние не въдворихме в българското общество абсолютно никакви баланси“.

Духовникът беше категоричен, че никакво „изчегъртване на ГЕРБ“ няма, след като три парламента не предприеха нищо, поне да бъде намален мандатът на главния прокурор. Т.нар. „партии на протеста“ са забравили искането на протестиращите изобщо да няма длъжност, роля или функция “главен прокурор“.

Отец Дионисий  ясно заяви, че тези партии са заети да обслужват общата „ош-беш амалгама“ и никакви сравнения между Никола Минчев (сваления председател на 47 Парламент) и  Стефан Савов (председател на Парламента, също свален през 1992 г.) както и Кирил Петков  с Филип Димитров не могат да бъдат правени, защото Савов и Димитров са различни светове и са на светлинни години пред сегашните, най-малкото в духовен план, коментира още той.

Човекът символ на протестите и срещу Бойко Борисов, и срещу Кирил Петков не скри възмущението си: „Едните (Савов и Димитров) са борци срещу тоталитаризма, а другите, днешните, разиграват нещо, което спокойно може да се нарече „Секс, наркотици и рок енд рол“. Ако съм предполагал, че ще се появи Кирил Петков, никога не бих излязъл на протест. Срам ме е, че сме били употребени, за да дойдат на власт пълни олигофрени. Сега Дяволът цари във властта“.

Той заяви категорично: “Ще говоря като общественик – дали ще е от Рилския манастир, дали ще е от Диарбекир или от Шао Лин, нямам представа, но със сигурност няма да спра да говоря“.

Още от отговорите на отец Дионисий на въпросите на водещия Владимир Таков: ще захвърли ли расото и ще стане ли политик, какво мисли за предстоящите избори и за съставянето на кабинет, както и какво поиска от президента Румен Радев –  вижте във видеото.

- РЕКЛАМА -spot_img
Росица Лаханова
Росица Лахановаhttp://www.newsone.bg
Росица Лаханова е родена в София. Завършва Журналистика и Българска филология със специалност “Езикознание” . Мечтае да се занимава със старобългарски език, но съдбата я изпраща в телевизията. Работи в сферата на електронните медии от 1999. Била е редактор, сценарист и водещ в сутрешен блок, съботно-неделни и нощни блокове в телевизиите НКТ “Евроком”-София, ББТ, “Диема”, “7 дни”, БНТ. От 1.6.2022 е член на екипа на NewsOne LIVE TV. Обича театъра, конния спорт и бързите коли. Любима книга - “Малкият принц”, верую : най-важните неща се виждат със сърцето.
Последни новини
- РЕКЛАМА -spot_img
Подобни новини
- РЕКЛАМА -spot_img