fbpx
11.3 C
София
петък | 20.05.2022 | 01:27:57
петък | 20.05.2022 | 01:27:57
11.3 C
София

Отдаваме почит към жертвите на Холокоста

100-годишната Марго Фридлендер, оцеляла от Холокоста, ще направи обръщение към евродепутатите

- РЕКЛАМА -spot_img
- Реклама -spot_imgspot_img

На 27 януари 2022 година хората по целия свят свеждат глави, за да почетат унищожените животи от хитлеро-фашистката машина през Втората световна война. Общото събрание на ООН избра да обяви датата, на която през 1945 година е освободен лагерът Аушвиц (Освиенцим), за Международен ден в памет на жертвите на Холокоста. Всяка година на този ден във всички страни на земята се издига глас “Ние помним!”! Защото не могат да потънат в забрава 6 милиона, от които милион и половина деца, убити от нацистите в периода 1933 – 1945 година.

В София денят ще бъде отбелязан със специално събитие в Аулата на Софийския университет.

Европейският парламент също ще отдаде почитта си към жертвите 77 години след освобождаването на нацисткия концентрационен лагер Аушвиц. Церемонията ще бъде в 13.30 ч. (българско време) с реч на председателя на Европейския парламент Роберто Мецола, последвана от музикална интермедия.

100-годишната Марго Фридлендер, оцеляла от Холокоста, ще направи обръщение към евродепутатите. Възпоменанието ще завърши с минута мълчание в памет на жертвите и втора музикална интермедия. 

В Бургас, денят ще бъде отбелязан традиционно от центъра за еврейско- българско сътрудничество “Алеф”.

На специална възпоменателна вечер под мотото “Да помним, за да не се повтаря”, Алеф ще обедини бургаската писателска общност и млади литературни дарования. Акцент в програмата на събитието е премиерата на сборника “Ще ви разкажа за моя спасител”, съдържащ отличените творби от Осмия международен литературен младежки конкурс “Който спаси един човешки живот, спасява цяла вселена”, организиран от център Алеф. Поканени са наградените млади автори от Бургас.

Ще бъде прожектиран игрално-документалният филм “Кой ще напише нашата история” на Роберта Гросман и Нанси Спилбърг. Лентата пресъздава историята на еврейската общност във Варшавското гето в годините 1940-1944. Документални кадри са съчетани с разкази на оцелели от кървавия Холокост в Полша.

Денят ще бъде отбелязан и в други градове на страната.

- Реклама -spot_imgspot_img
Владимир Христовски
Владимир Христовскиhttps://www.newsone.bg
Владимир Христовски е заместник главен редактор и журналист в информационния сайт NewsOne.bg. Той има дългогодишен опит, придобит при работата си във вестници, радио, телевизия и информационна агенция. През годините той се насочва към създаването на новини за хората. Христовски вярва, че журналистиката, освен че трябва да информира точно и безпристрастно, трябва да помага и решава трайно проблеми, да бъде в основата на законодателни промени, водещи до качествената промяна на живота на обществото. В NewsOne.bg Владимир Христовски ще Ви информира за актуалното и най-важното от деня в страната, от сферата на Столичната община, образованието, социалната сфера, здравеопазването, иновациите, културата. Също така ще Ви среща с добрия пример, ще съдейства за разрешаването на проблеми и ще Ви среща с интересни и вълнуващи личности. Като запазена негова марка, той ще търси и отговорите на онези въпроси, които малцина журналисти се осмеляват да задават.
Последни новини
- Реклама -spot_img
Още новини
- Реклама -spot_img

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук