fbpx
More

  Отбелязваме Световния ден на доброволния и безвъзмезден кръводарител

  Всеки, който желае, може да дари кръв в съответния център по трансфузионна хематология в страната

  Днес е Световният ден на кръводаряването. Статистиката сочи, че у нас доброволното кръводаряване се е увеличило с малко над 8% в сравнение с миналата година, но заедно с това се увеличава практиката за търговия с кръв. По повод Световния ден на доброволния и безвъзмезден кръводарител до края на месеца ще се проведат редица кръводарителски акции в страната, предаде БНТ.

  На тържествена церемония в аулата на Националния център по трансфузионна хематология (НЦТХ) бяха отличени 15 организации и личности със специален принос за кръводаряването у нас. Събитието се организира от НЦТХ съвместно с Българския Червен кръст.

  Общо 73 предприятия, търговски дружества, неправителствени организации, лечебни и учебни заведения ще получат благодарствени грамоти от екипа на центъра за проявената съпричастност, активното участие и принос в насърчаването на доброволното кръводаряване у нас, предаде БТА.

  В рамките на Световния ден всяка година в над 192 държави се организират различни събития, с които не само се оказва подкрепа на кръводарителите, но се и насърчават хиляди хора да се присъединят към благородната кауза на доброволното кръводаряване. В България първата акция за безвъзмездно даряване на кръв се провежда през 50-те години на миналия век.

  Всеки, който желае, може да дари кръв в съответния център по трансфузионна хематология в страната. През почивните дни в София стационарните екипи в НЦТХ работят от 9:00 до 15:30 часа.