2.12.2022 | петък | 01:12

Отбелязваме Никулден

Публикувано:

Сподели поста:

На 6 декември отбелязваме деня на Св. Никола (Свети Николай Мирликийски Чудотворец). Освен специален ден за всички, които носят имената Никола, Николай и техните производни, днес празнуват още банкерите, търговците и град Бургас.

Св. Николай е сред най-почитаните светци в България и в целия християнски свят – покровител на моретата, моряците и рибарите.

Легендата разказва, че по време на силна морска буря той спасил с молитви моряците на кораба, с който пътувал към Божи гроб. Друга твърди, че светeцът запушил корабна пробойна с шаран и възкресил моряк, който починал при падане от най-високата мачта.

Най-страхотните пожелания за Никулден

Традицията повелява на трапезата да има риба, най-често шаран – препратка към легендите за Николай Чудотворец.

Празникът на св. Николай попада във времето на Рождественския пост и в този ден много православни християни приемат свето Причастие, а за празничната трапеза приготвят рибни ястия, които носят в храма за освещаване.

През последните години се смята, че над 2 милиона българи празнуват на днешния ден – жители на Бургас, банкери, хора занимаващи се с търговия, именници.

Последната група надхвърля 200 000 души, 2/3, от които са мъже.

Имената, които се свързват с това на небесния покровител са Николай, Николина, Нина, Никол, Николинка, Кольо, Николета, Колю, Ненка, Ненко и други.

Цветин Филипов
Цветин Филиповhttp://www.newsone.bg
Цветин Филипов е журналист на информационния сайт NewsOne.bg. Всеки ден той ще ви запознава с най-важните и любопитни вътрешнополитически теми в страната, но ще научавате много от него и за сложните международни събития в областта на геополитиката, сигурността и икономиката. Цветин е репортер с опит в сферата на телевизионната журналистика и магистър по "Международна сигурност" от Софийския университет "Св. Климент Охридски" . През последните години изследователските му интереси са насочени силно към процесите в региона на Източна Азия.
София
облачно
1.7 ° C
3.4 °
1.5 °
87 %
1.5kmh
100 %
пт
7 °
сб
7 °
нд
7 °
пн
7 °
вт
6 °

Прочети още

Весела Лечева: „Обнадеждена съм, че до края на годината „Арена София“ ще има нов генерален спонсор“

Весела Лечева: „Обнадеждена съм, че до края на годината „Арена София“ ще има нов генерален спонсор“

Никола Стоянов ще открие нова инвестиция за 16 млн. лева в Индустриална зона – Божурище

Никола Стоянов ще открие нова инвестиция за 16 млн. лева в Индустриална зона - Божурище

Румен Радев проведе телефонен разговор с председателя на Еврогрупата Паскал Донаху

Румен Радев проведе телефонен разговор с председателя на Еврогрупата Паскал Донаху