fbpx
21.8 C
София
събота | 28.05.2022 | 13:51:34
събота | 28.05.2022 | 13:51:34
21.8 C
София

Отбелязваме Международния ден на ромите

8 април е обявен за официален празник на ромите от ООН и ЕС

- РЕКЛАМА -spot_img
- Реклама -spot_imgspot_img

На 8 април отбелязваме Международния ден на ромите. На днешна дата всички роми по цял свят отдават почит към своите жертви по време на Втората световна война. През 1992 г. по предложение на Международната организация “Романо юнион”, ООН и ЕС обявяват деня за официален.

През 1971 г. в Лондон за първи път се провежда световен ромски конгрес, в който участие вземат всички представители на малцинствата по целия свят и на правителството на Индия.

Тогава е поставено началото на световното ромско движение за утвърждаване и развитие на ромската култура и идентичност. Приети са флагът и химнът на ромите. Премиерът на България Кирил Петков отправи поздрав към ромската общност по случай празника.

- Реклама -spot_imgspot_img
Боян Марков
Боян Марковhttp://www.newsone.bg
Боян Марков е работил като спортен журналист в телевизионни и печатни и онлайн медии. С работата си в NewsOne.bg той ще представя всички най-важни и любопитни новини от света на спорта. Страстта си към спорта той ще представи и на всички зрители и читатели. Марков е на мнение, че журналистиката трябва да търси не само проблеми, а също така да предоставя вдъхновяващи идеи и истории. Владее английски и френски език.
Последни новини
- Реклама -spot_img
Още новини
- Реклама -spot_img

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук