5.12.2022 | понеделник | 03:39

Отбелязваме Деня на народните будители

Публикувано:

Сподели поста:

На 1 ноември отбелязваме Деня на народните будители. На този празник отдаваме почит към делата на книжовници, учители, просветители и борци за освобождение и обединение, които през годините са положили усилия да съхранят и разпространят родните ценности, дух и култура.

Изключително мощен е устремът сред българите да намерят своите духовни и културни ориентири, които изграждат колективната им идентичност след Освобождението. В този период, нацията формира усещане за дълбоко благодарност към всички онези, които през вековете са запазили огън и стремеж, българските традиции и свобода да бъдат запазени и отстоявани.

Празникът е отбелязан за първи път през 1909г. в Пловдив. През 1922г., министърът на народното просвещение Стоян Омарчевски внася предложение в Министерски съвет за определяне на датата 1 ноември като Ден на българските народни будители.

Сноян Омарчевски, министър на народното просвещение на Царство България

От 1 ноември 1923г., с указ на Цар Борис Трети, първият ден от ноември е обявен за общонационален празник в памет на всички българи, оставили отпечатък върху родната култура и нейната защита. От 1945г., празникът е отменен и след пауза от няколко десетилетия се възобновява отново на с решение на Народното събрание от 28 октомври 1992г.

Отбелязване на 1 ноември, снимка от 1927г.
Картинката не може да има празен alt атрибут; името на файла е 4_Uchenici_s_portreti_1939.jpg
1 ноември 1939г.

Сред имената на най-почитаните български будители личат тези на Св. Иван Рилски, Владислав Граматик, Хаджи Димитър, Софроний Врачански, Стефан Караджа,  Йоасаф Бдински, Григорий Цамблак, Константин Костенечки, поп Пейо, Матей Граматик, Неофит Бозвели, братята Димитър и Константин Миладинови, Добри Чинтулов, Васил Левски, Любен Каравелов, Христо Ботев, св. св. Кирил и Методий и стотици други, останали в историята като пазители на българщината.

1 ноември е официален празник на народните будители и неприсъствен за учебните заведения в страната.

Цветин Филипов
Цветин Филиповhttp://www.newsone.bg
Цветин Филипов е журналист на информационния сайт NewsOne.bg. Всеки ден той ще ви запознава с най-важните и любопитни вътрешнополитически теми в страната, но ще научавате много от него и за сложните международни събития в областта на геополитиката, сигурността и икономиката. Цветин е репортер с опит в сферата на телевизионната журналистика и магистър по "Международна сигурност" от Софийския университет "Св. Климент Охридски" . През последните години изследователските му интереси са насочени силно към процесите в региона на Източна Азия.
София
разкъсана облачност
4.2 ° C
4.6 °
3.8 °
91 %
6.2kmh
40 %
пн
7 °
вт
10 °
ср
10 °
чт
10 °
пт
5 °

Прочети още

Димитър Стоянов: Въоръжението и техниката, които ще изпратим, са в топ три на приоритетите на Украйна

Димитър Стоянов: Въоръжението и техниката, които ще изпратим, са в топ три на приоритетите на Украйна

„Малкият Никола: Какво чакаме, за да бъдем щастливи?“ вече в кината

Прелестната анимация „Малкият Никола: Какво чакаме, за да бъдем щастливи?“ от селекцията на Синелибри 2022 тръгва в регулярно...

Иван Демерджиев: Винаги помнете, че в МВР имате голямо семейство, което държи на вас и ви подкрепя

Ръководството на министерството посрещна на Коледно тържество деца на загинали полицаи и пожарникари. С подкрепата на всички дарители...

Румен Радев и Весела Лечева бяха гости на спектакъла за 80 г. НСА

Президентът Румен Радев и министърът на младежта и спорта Весела Лечева бяха гости на спектакъла „Полет към звездите“...