fbpx
18.8 C
София
13 август 2022 | събота | 18:55

От “Възраждане” искат по-строги наказания за жертви на катастрофи извън пътното платно

Пешеходците би следвало да получат по-сериозна защита, смятат депутатът Петър Петров

- РЕКЛАМА -spot_img
- РЕКЛАМА -spot_img

От ПГ на “Възраждане” са внесли законопроект за промени в Наказателния кодекс с цел да отговорят на обществените очаквания за по-строга наказуемост в случаите, когато при пътнотранспортни произшествия биват погубвани човешки животи. Това съобщи заместник-председателят на групата Петър Петров на брифинг в парламента.

Пешеходците би следвало да получат по-сериозна защита, заяви той. От “Възраждане” настояват за по-сериозни санкции за ПТП извън пътното платно, като например на тротоари и спирки на обществения транспорт. Досега единственият квалифициращ признак е пешеходна пътека, обясни депутатът. 

Всяко едно ПТП, при което има пострадал или загинал пешеходец, извършено извън пътното платно, следва да се наказва по-строго и то конкретно в случаи, когато водачът е под въздействието на алкохол, на наркотични вещества, когато е неправоспособен, когато е избягал от местопроизшествието, посочи Петър Петров.

От “Възраждане” предлагат завишаване на санкциите при причиняване на смърт от пияни, дрогирани или неправоспособни водачи, като наказанието да бъде лишаване от свобода от пет до петнадесет години, а в особено тежки случаи –  от десет до двадесет години. В момента наказанието при причиняване на смърт на повече от едно лице е съответно лишаване от свобода от три до петнадесет години и от пет до двадесет години в особено тежки случаи.  

Петров каза, че ще проведат консултации с другите парламентарни групи във връзка с предложените от тях промени, предава БТА.

Във връзка с промените в Изборния кодекс, предложени от БСП, заместник-председателят на ПГ на “Възраждане” заяви, че няма да подкрепят връщане на хартиената бюлетина, тъй като тя служела за подмяна на вота.

В отговор на въпрос, той каза, че ако бъдат свикани консултации при президента преди връчването на третия мандат за съставяне на правителство, от “Възраждане” ще отидат на тези консултации, както са отишли и предишния път.

- РЕКЛАМА -spot_img
Нели Ставрева
Нели Ставреваhttp://www.newsone.bg
Журналист с дългогодишен опит в печатни и електронни издания. Дипломиран журналист в “Университета за Национално и световно стопанство”. Работила е като редактор и продуцент във водещи български масмедии.
Последни новини
- РЕКЛАМА -spot_img
Подобни новини
- РЕКЛАМА -spot_img