5.12.2022 | понеделник | 02:23

От 2022 г. – нови билети и нови цени в градския транспорт на София

Публикувано:

Сподели поста:

От 2022 г. в столицата предстои да бъде въведена нова тарифна политика при таксуването на пътуванията на територията на София. Това съобщиха на брифинг заместник-председателят на Комисията по транспорта в Столичния общински съвет Зафир Зарков и председателят на Съвета Георги Георгиев.

С промените ще бъде въведен т.нар. „времеви билет“, с който ще плащаме за определено време, а не както досега – за всяко пътуване в градския транспорт, обяви Зафир Зарков.

Той обясни, че ще се предлагат серия от нови превозни документи.

Срещу досегашната цена от 1,60 лв. ще можем да пътуваме 30 минути, като през това време ще имаме възможност да сменяме различни видове транспорт.

„Това е картата 30+, с която в рамките на 30 минути бихте могли да използвате цялата система на градския транспорт, да се валидирате във всяко превозно средство в рамките на това време, неограничено, а след това да продължите пътуването си в последното избрано превозно средство до последната му дестинация“, обясни Зарков.

Той коментира още, че по този начин на досегашния билет му се дава нова възможност, която го прави още по-атрактивен.

„В последното превозно средство, в което сте се валидирали можете да си довършите пътуването до последната спирка, без значение от времето, което то ще ви отнеме“, поясни зам.-председателят.

Зарков обяви, че ще бъде въведен и билет за  60 минути, който ще струва 2,20 лв. Той ще дава възможност за прекачване на 3-4 превозни средства.

Снимка: Център за градска мобилност

Освен досега познатата „дневна“ карта с цена от 4 лв., с промените ще бъде въведена и друга, която ще важи 24 часа от момента на закупуването й. Цената й обаче ще бъде с 50% по-висока.

„Това е от значение за хората, които си купуват карта на обяд или следобед, тя вече ще важи и за следващия ден, в рамките на тези 24 часа. Тук предвиждаме и известно завишаване. Тя ще струва 6 лв. за 24 часа“. Еднодневната карта също остава и ще може да се валидира с банкова карта“, обясни Зарков.

Зам.-председателят на транспортната комисия обяви, че предлагат и създаването на карти за 48- часова карта, която ще струва 10 лв. и 72-часова – за 14 лв.

„Предлагаме като допълнителен пакет възможността за заплащане на нощния градски транспорт в рамките на 10 лв. за 1 месец, 20 лв. – за 3 и 50 лв. за 6 месеца“, уточни той.

Освен за еднократните билети, промени се обсъждат и за билетите за пакетни пътувания с отстъпка. Освен талоните с 10 билета от новата година се планира да се въведат и талони с 20 билета. Ще има такива талони и с новите „времеви билети“. Пакет от 20 билета по 30 минути ще струва 30 лв., а пакет със същия брой билети за 60-минутни пътувания – 60 лв.

„На първо време старият билет от 1,60 лв. ще важи паралелно с тези, които са за таксуване на база пропътувано време, но в бъдеще ще дойде момент, когато старият тип билет ще бъде пенсиониран“, каза Зарков.

Председателят на СОС Георги Георгиев допълни, че според прогнозите готвените промени в тарифите ще влязат в сила най-рано от средата на февруари 2021 г.

Владимир Христовски
Владимир Христовскиhttps://www.newsone.bg
Владимир Христовски е заместник главен редактор и журналист в информационния сайт NewsOne.bg. Той има дългогодишен опит, придобит при работата си във вестници, радио, телевизия и информационна агенция. През годините той се насочва към създаването на новини за хората. Христовски вярва, че журналистиката, освен че трябва да информира точно и безпристрастно, трябва да помага и решава трайно проблеми, да бъде в основата на законодателни промени, водещи до качествената промяна на живота на обществото. В NewsOne.bg Владимир Христовски ще Ви информира за актуалното и най-важното от деня в страната, от сферата на Столичната община, образованието, социалната сфера, здравеопазването, иновациите, културата. Също така ще Ви среща с добрия пример, ще съдейства за разрешаването на проблеми и ще Ви среща с интересни и вълнуващи личности. Като запазена негова марка, той ще търси и отговорите на онези въпроси, които малцина журналисти се осмеляват да задават.
София
разкъсана облачност
4.2 ° C
4.6 °
3.8 °
91 %
6.2kmh
40 %
пн
7 °
вт
10 °
ср
10 °
чт
10 °
пт
5 °

Прочети още

Димитър Стоянов: Въоръжението и техниката, които ще изпратим, са в топ три на приоритетите на Украйна

Димитър Стоянов: Въоръжението и техниката, които ще изпратим, са в топ три на приоритетите на Украйна

„Малкият Никола: Какво чакаме, за да бъдем щастливи?“ вече в кината

Прелестната анимация „Малкият Никола: Какво чакаме, за да бъдем щастливи?“ от селекцията на Синелибри 2022 тръгва в регулярно...

Иван Демерджиев: Винаги помнете, че в МВР имате голямо семейство, което държи на вас и ви подкрепя

Ръководството на министерството посрещна на Коледно тържество деца на загинали полицаи и пожарникари. С подкрепата на всички дарители...

Румен Радев и Весела Лечева бяха гости на спектакъла за 80 г. НСА

Президентът Румен Радев и министърът на младежта и спорта Весела Лечева бяха гости на спектакъла „Полет към звездите“...