fbpx
5.7 C
София
петък | 20.05.2022 | 06:14:30
петък | 20.05.2022 | 06:14:30
5.7 C
София

От „Спаси София“ предлагат проект за многоетажен паркинг в столицата

Капацитетът ще бъде 440 нови паркоместа

- РЕКЛАМА -spot_img
- Реклама -spot_imgspot_img

От “Спаси София” представиха днес в Младост първия в София проект за изграждане на етажен паркинг в кварталите. По думите на градските активисти, представеният проект предвижда изграждане на компактен монтажен паркинг на няколко нива, с който местата за паркиране се удвояват, а зелените площи и тротоарите – освобождават от хаоса и след ремонт, могат да се ползват по предназначение.

По думите на независимия общински съветник Борис Бонев, предложеният проект за монтажен паркинг на ул. “Самара” в Младост 4 почти удвоява сегашните места за паркиране до 440, като етажният гараж ще бъде максимално компактен и няма да нарушава спокойствието на живущите в околните блокове.

“Гаражът ще бъде на три нива – подземно, наземно и един-единствен етаж над земята. Той ще бъде висок едва 4 метра, а разстоянието между него и околните блокове ще бъде 20-25 метра. Предвиждаме и красива фасада с пълзяща зеленина, така че да гарантираме че средата за живущите наоколо не само, че няма да бъде нарушена, а напротив – ще бъде значително облагородена,” категоричен е Борис Бонев.

Според архитектите и урбанистите на Спаси София, които са разработили проекта, етажният гараж значително ще подобри ситуацията с паркирането в Младост, като избраната локация е в близост и до Бизнес парка и до редица обществени сгради.

“С новия гараж целим да увеличим местата за паркиране, така че тротоарите, детските площадки и зелените площи да бъдат напълно освободени от паркирали коли. Предвиждаме тротоарите по улицата, водеща към детска градина “Сърничка” да бъдат напълно освободени от колите, които в момента паркират по тях заради липса на достатъчно паркоместа, за да гарантираме пътната безопасност на малчуганите и родителите им. Не на последно място – сегашните кални междублокови пространства ще бъдат превърнати в зелени пространства с нови детски и спортни площадки и места за отдих и съседски дейности. Това е комплексен проект, с който търсим изцяло да обновим тази част на Младост 4 и чувствително да подобрим условията за живот там,” обяснява арх. Таня Митакева от Спаси София.

На представянето на проекта пред гражданите на Младост, Борис Бонев заяви, че този проект е само първият от серията етажни гаражи, които от Спаси София разработват за всички по-големи софийски квартали.

“Усилено работим по програма за изграждане на етажни паркинги, с които веднъж завинаги да решим хаоса с паркирането в столицата. Идентифицирали сме подходящи общински терени в Люлин, Младост, Овча купел, Надежда, Хаджи Димитър, Стрелбище и други квартали, на които лесно и бързо могат да бъдат построени монтажни паркинги на няколко нива. Ние от Спаси София сме категорични, че игнорирането на кварталите трябва да спре и инвестициите да се насочат именно там. Но това трябва да с цялостна визия и системен подход, а не на парче. Концентрираме колите на уредени и удобни паркинги, а тротоарите, градинките и игрищата се обновяват цялостно. Така хем колите ще има къде да паркират, хем това няма да създава хаос и да руши останалата инфраструктура,” казва Бонев. 

От организацията са изготвили и цялостна програма за финансиране и изграждане на етажни паркинги в кварталите. По думите на инж. Християн Христов, от Спаси София предвиждат изграждането на над 20 паркинга в рамките на следващите години. “Годишните приходи на ЦГМ от Синя и Зелена зона са около 40 млн. лв., с които всяка година може да се финансира изграждането на около 8 съоръжения с над 3000 места. В рамките на един мандат могат да бъдат обособени над 10 000 паркоместа, с което ситуацията с паркирането чувствително ще се улесни,” казва инж. Христов от транспортния екип на Спаси София.

Независимият общински съветник Борис Бонев припомни, че Столичната община вече толкова години не направи нищо за решаване на хаоса с паркирането и следващото ръководство на София трябва да обърне тази тенденция.

“Ние от Спаси София изработихме идеен проект, който днес представихме за обсъждане пред живущите. Максимално сме съобразили решението с техните нужди и очаквания, но в следващите седмици, чрез анкета, ще търсим обратната връзка и тяхната подкрепа. Ние смятаме, че управлението на София трябва да бъде честен съюз с гражданите и заедно, чрез диалог и аргументи, да взимаме най-добрите решения. Всъщност ние от Спаси София, без да разполагаме с бюджет и хиляди служители, отдавна се превърнахме в паралелна община и показваме на обществото как столицата трябва да се управлява – честно, експертно и с визия,” завърши Борис Бонев.

- Реклама -spot_imgspot_img
Мариана Климентиева
Мариана Климентиеваhttp://www.newsone.bg
Мариана Климентиева е журналист на информационния сайт newsOne.bg. Всеки ден тя ще ви информира за най-важните и любопитни обществени теми, новини от икономиката, земеделието, технологиите и светските новини. Мариана е редактор с над 18-годишен опит в печатните издания и онлайн издания и е и магистър по "Журналистика " от Софийския университет "Св. Климент Охридски" .
Последни новини
- Реклама -spot_img
Още новини
- Реклама -spot_img

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук