2.12.2022 | петък | 00:25

Без стари коли в центъра на София от следващата зима

Публикувано:

Сподели поста:

Замърсяващи въздуха автомобили няма да могат да влизат в центъра на София от следващия зимен сезон. Идеята на Столична община е обособяването на нискоемисионна зона, която да бъде защитена от вредните фини прахови частици. Рестрикциите няма да важат обаче за собствениците на „цапащи“ автомобили, които живеят в тези зони.

Забраната ще се отнася за колите без екостандарт, за тези с „Евро 1“ и част от „Евро 2“, които са около 30% от всички автомобили в София. Това съобщи Зафир Зарков, заместник – председател на комисията по транспорт, на Столичния общински съвет от ГЕРБ, на конференцията „Предизвикателства и възможности за подобряване на качеството на въздуха“.

На форума бяха представени резултати от изследване на емисиите от автомобилите в столицата, организирано от International council on Clean Transportation (ICCT).

От представения международен доклад стана ясно, че при въвеждане на забраната за стари коли се очаква 90% намаление на вредните емисии във въздуха до 2027 г. 

Първата нискоемисионна зона, която ще бъде обособена, е по-малка и обхваща центъра между булевардите „Сливница“, „Васил Левски“, „Патриарх Евтимий“, „Скобелев“ и ул. „Опълченска“.

Втората е разширена и е между „Сливница“, „Димитър Николаев“, „Ситняково“, „Яворов“, „Вапцаров“, „Черни връх“, „Х. Ибсен“, „П. Тодоров“, „Иван Гешов“ и „Константин Величков“. 

Въвеждането на зоните е обвързано с поставянето на екостикери на колите. 

От проучвателния екип на ICCT предлагат различни варианти за поетапно ограничаване на влизането на коли в тези зони.

По-краткият е до 2027 г., а по-плавният – до 2032 г. 

Цветин Филипов
Цветин Филиповhttp://www.newsone.bg
Цветин Филипов е журналист на информационния сайт NewsOne.bg. Всеки ден той ще ви запознава с най-важните и любопитни вътрешнополитически теми в страната, но ще научавате много от него и за сложните международни събития в областта на геополитиката, сигурността и икономиката. Цветин е репортер с опит в сферата на телевизионната журналистика и магистър по "Международна сигурност" от Софийския университет "Св. Климент Охридски" . През последните години изследователските му интереси са насочени силно към процесите в региона на Източна Азия.
София
облачно
1.6 ° C
2.8 °
0.8 °
89 %
3.1kmh
100 %
чт
2 °
пт
7 °
сб
7 °
нд
7 °
пн
7 °

Прочети още

Весела Лечева: „Обнадеждена съм, че до края на годината „Арена София“ ще има нов генерален спонсор“

Весела Лечева: „Обнадеждена съм, че до края на годината „Арена София“ ще има нов генерален спонсор“

Никола Стоянов ще открие нова инвестиция за 16 млн. лева в Индустриална зона – Божурище

Никола Стоянов ще открие нова инвестиция за 16 млн. лева в Индустриална зона - Божурище

Румен Радев проведе телефонен разговор с председателя на Еврогрупата Паскал Донаху

Румен Радев проведе телефонен разговор с председателя на Еврогрупата Паскал Донаху