fbpx
31.5 C
София
8 август 2022 | понеделник | 19:48

От понеделник ще се влиза в болница само с електронно направление

До момента са издадени 44 хиляди електронни направления

- РЕКЛАМА -spot_img
- РЕКЛАМА -spot_img

От 1-ви август пациентите ще постъпват в болница само след издадено направление в електронен вид. Самите лечебни заведения трябва да издават епикриза също на електронен носител, като по този начин тя става част от електронното пациентско досие.

Според доц. д-р Васил Пандов всички лечебни заведения са подготвени, събира се информация за всички, които имат връзка с националната здравна информационна система.

“То ще осигурява данни в реално време кога един пациент е постъпил и кога е изписан от едно лечебно заведение, епикризата няма да може да бъде променяна или ако бъде променяна за това ще има следа. Съществуват редица фактори, които ще подобрят контрола в борбата с фиктивните хоспитализации, допълни  д-р Пандов.

Още от 1 юни системата е позволявала издаването на електронни направления за постъпване в болница. До момента са издадени 44 хиляди електронни направления. Към днешна дата  261 души са постъпили в 54 големи болници с електронни направления, което показва, че системата функционира.

“Има трима доставчици на програмен продукт, които обхващат над 90% от всички болници. Софтуерът вече е синхронизиран с изискванията”, каза още той.

По думите на д-р Пандов електронното здравеопазване е начин да се осветлят процесите в здравеопазването.

- РЕКЛАМА -spot_img
Тоня Стоянович
Тоня Стояновичhttp://www.newsone.bg
Тоня Стоянович работи като журналист повече от 20 години. Първите си стъпки в бранша прави под ръководството на Томислав Русев, като спортен репортер. Споделя, че никога няма да забрави първия си урок, а именно правилото ,че няма лош отговор ,а лошо зададен въпрос. В последната година от следването си в Национална спортна академия „Васил Левски“ записва втора специалност спортна журналистика. Почти 10 години отразява състезания от моторните спортове, волейбол, борба и др. Завършва магистратура “Електронни медии“ в Софийския университет „Св. Климент Охридски“. От 2013 година работи като репортер,редактор и водещ в политическите новини в телевизия. В живота и в работата си винаги си напомня думите на италиански поет Данте Алигиери, че „Най-горещите места в ада са предназначени за онези, които по време на големи морални изпитания са пазили неутралитет.“
Последни новини
- РЕКЛАМА -spot_img
Подобни новини
- РЕКЛАМА -spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here