От МВнР с остра позиция срещу изказването на Еди Рама за България  

От МВнР настояват още за спазване на добрия тон на общуване и заявяват, че държавите не бива да се превръщат в заложник на ексцентричността на настоящия албански президент

0
79

От Министерството на външните работи излязоха с остра позиция срещу изказването на Еди Рама, който вчера в Брюксел нарече българската политика спрямо Северна Македония “срам и позор”. 

“България винаги е била сред тези държави-членки на Европейския съюз, които подкрепят европейската принадлежност на албанския народ. Отстоявали сме европейската перспектива на Албания и началото на преговорите за членство в ЕС и тогава, когато беше много по-трудно от днес. През годините нямаше много други гласове заедно с нас в тази кауза. Отстояваме я и днес, въпреки всичко, в името на общото европейско бъдеще”, заявяват от МВнР. 

“В отговор, не за първи път, чуваме непредизвикани тежки, обидни квалификации от един правителствен ръководител. Жлъчните подхвърляния в подобен нисък езиков регистър не могат повече да бъдат оправдавани с особености на характера и липса на умения за европейско общуване. Очакваме албанският премиер да съобразява изразните си средства с език, който приляга на политик от страна-кандидат за членство в ЕС”, възмутени са от външното ни министерство. 

От МВнР настояват още за спазване на добрия тон на общуване и заявяват, че държавите не бива да се превръщат в заложник на ексцентричността на настоящия албански президент. 

“На това ниво, повече от всяко друго, настояваме за спазване на добрия тон за общуване. На това ниво, от наша страна винаги е било засвидетелствано цялото уважение, което изисква отговорната позиция и нивото на междудържавните отношения. С Албания ни предстои общо бъдеще. Политиците си отиват. Народите остават. Нашите народи имат общ интерес, който не трябва да бъде накърняван от погрешната преценка на един политик. Недопустимо е отношенията между държавите да се превръщат в заложник на ексцентричността на настоящия албански министър-председател”, заявиха още от Министерство на външните работи.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here