fbpx
More

  От днес се забранява движението на коне с каруци в цяла София (ВИДЕО)

  Освен превозното средство, временно ще се задържа и конят на нарушителите

  От 1 юни 2022 г. се забранява движението на коне с каруци в цяла София. До момента придвижването с животинска тяга беше забранено само в центъра на столицата.

  Регламентира се и контролът над нарушителите. Освен превозното средство, временно ще се задържа и конят на нарушителите. Животното ще бъде поемано от “Екоравновесие” до поискване от собственика. За да си го получи обратно обаче нарушителят ще трябва да заплати разходите за отговорно пазене, отглеждане и лечение.

  Теренът, който ще бъде предложен за такъв наказателен паркинг се намира в район “Требич”.

  Идеята за създаването на наказателен паркинг за коне в София датира от 2010 година. Тогава от общината имаха намерение да поискат официално от МВР част от базата на “Гражданска защита” в село Железница, като терен за отглеждане на бездомни коне, където да бъдат настанявани конфискуваните животни от незаконно преминаващите каруци.

  Идеята тогава беше конфискуваните коне да бъдат настанявани на определените терени за срок до две седмици, в които собственикът им да заплати санкцията и да докаже, че животното е законно притежавано.