fbpx
23.6 C
София
15 август 2022 | понеделник | 22:22

От днес линията на бедност става 413 лева

През 2037 и двата пола ще се пенсионират на 65 години

- РЕКЛАМА -spot_img
- РЕКЛАМА -spot_img

От днес линията на бедност става 413 лева. Повишението ѝ спрямо 2021 година е с 44 лева.

Запазва се размерът на максималния осигурителен доход на 3000 лева.

Минималната работна заплата остава 650 лева, тъй като държавата продължава да работи с параметрите на стария бюджет до март.

През януари всички пенсионери ще получат Covid добавка от 60 лева. Тя ще се изплаща от януари до юни, като за целта са осигурени 750 млн. лв. След първите 6 месеца на годината трябва да има преизчисляване на пенсиите. Размерът на надбавката е определена така, че да няма нито един възрастен, който да взима под линията на бедност от 413 лева.

На 25 декември миналата година влязоха в сила промени в пенсионното законодателство, според които минималната пенсия стана 370 лв., вместо досегашните 300, а максималната се повиши от 1 440 на 1 500 лв.

От тази дата се повиши от 1,2 на 1,35 на сто тежестта на всяка година осигурителен стаж без превръщане, което води до средно 12,5% увеличение на пенсиите.

Хората ще получат преизчислените размери на пенсиите си с редовното им месечно плащане за януари 2022 г., като към тях ще бъде изплатена и разликата между старите и новите им размери за 7-те дни от 25 до 31 декември 2021 г.

Също от днес възрастта за пенсиониране на жените от най-масовата – трета категория труд, се вдига с два месеца, а на мъжете – с един, в сравнение с 2021 година. Тя става съответно 61 години и 10 месеца и 64 години и 5 месеца.
С два месеца се завишава и изискването за стаж, като за жените той вече е 36 години и два месеца, а за мъжете – 39 години и два месеца, пише БНР.

Снимка: NewsOne


Предвижда се увеличение с 2 месеца и на възрастта за пенсиониране на хората, на които не им достига стаж. Според Кодекса за социално осигуряване през 2022 г. тя ще бъде 66 години и 10 месеца и за мъжете ,и за жените, като условието за излизане в пенсия е да имат поне 15 години действителен осигурителен стаж.

Всички, които в предходна година са изпълнили условията за придобиване право на пенсия за осигурителен стаж и възраст, ще могат да се пенсионират във всеки следващ момент по вече изпълнените условия и през следващите години, независимо от това, дали има промени в условията за пенсиониране.

Предвиденото плавно увеличаване и постепенно изравняване на пенсионната възраст за жените и мъжете, следва да завърши при навършването на 65-годишна възраст и за двата пола през 2037 г. След това възрастта ще се обвързва с нарастването на средната продължителност на живота.

Изискуемият осигурителен стаж за пенсиониране за работещите при условията на трета категория труд също ще нараства с по два месеца годишно за жените и мъжете до достигане през 2037 година на 37 години за жените и 40 години за мъжете.

- РЕКЛАМА -spot_img
Владимир Христовски
Владимир Христовскиhttps://www.newsone.bg
Владимир Христовски е заместник главен редактор и журналист в информационния сайт NewsOne.bg. Той има дългогодишен опит, придобит при работата си във вестници, радио, телевизия и информационна агенция. През годините той се насочва към създаването на новини за хората. Христовски вярва, че журналистиката, освен че трябва да информира точно и безпристрастно, трябва да помага и решава трайно проблеми, да бъде в основата на законодателни промени, водещи до качествената промяна на живота на обществото. В NewsOne.bg Владимир Христовски ще Ви информира за актуалното и най-важното от деня в страната, от сферата на Столичната община, образованието, социалната сфера, здравеопазването, иновациите, културата. Също така ще Ви среща с добрия пример, ще съдейства за разрешаването на проблеми и ще Ви среща с интересни и вълнуващи личности. Като запазена негова марка, той ще търси и отговорите на онези въпроси, които малцина журналисти се осмеляват да задават.
Последни новини
- РЕКЛАМА -spot_img
Подобни новини
- РЕКЛАМА -spot_img