fbpx
More

  Вече издават удостоверения за преболедуване и след антигенен тест

  Започват засилени проверки за "зелен" сертификат, ще бъдат налагани и глоби

  От днес издават удостоверения и след преболедуване с антигенен тест. Документът ще е приравнен на зеления сертификат и ще дава достъп на хората до всички обществени места. Удостоверенията ще важат само за България, но не и на територията на Европейския съюз. Те също ще разполагат с QR код и специфични знаци, но няма да могат да се използват за пътуване в чужбина.

  Документите могат да се теглят от сайта his.bg, да се взимат от личния лекар или лабораторията, направила теста.

  Право на такива удостоверения ще имат само хора, регистрирани в системата след 1 декември 2020 г., когато антигенните тестове бяха приравнени с PCR тестовете при отчитане на статистиката.

  От понеделник започват и засилени проверки за “зелени” сертификати. През изминалите дни властите дадоха гратисен период, за да могат обектите на закрито да се подготвят с пунктове за бързи тестове.

  Контролът се затяга и екипи на Регионалните здравни инспекции, съвместно със служители на полицията и на Агенцията по храните, ще проверяват обектите, но вече няма да дават само предписания, а ще санкционират при липса на документ.

  снимка: “Информационно обслужване”

  Всички проверяващи вече имат на телефоните си изработеното от Информационно обслужване приложение Covid Check BG, което разчита QR-кода на сертификатите за сложена ваксина, за преболедуване, както и за направени тестове. Отделно заведенията и обектите на закрито, за които важи изискването за зелен сертификат, също трябва да създадат организация за проверката му. Хора от персонала, също с телефоните, си ще трябва да осъществяват първичен контрол и да не допускат вътре клиенти без сертификат.

  При тежки нарушения глобите стигат до 50 000 лева. Задължително условие е и проверяващите в обектите да разполагат със зелен сертификат.

  Остава неизяснен въпросът как и кога лица от персонала ще могат да изискват и лични карти, за да проверят дали сертификатът е на човека, който го представя.