5.12.2022 | понеделник | 19:36

Стойчо Кацаров: От четвъртък „зелен“ сертификат и с антитела

Публикувано:

Сподели поста:

Здравните власти дават възможност да за издаване на „зелен“ сертификат и срещу наличие на антитела. Това обяви на пресконференция служебният здравен министър д-р Стойчо Кацаров.

„Изискването е изследването да бъде извършено в лаборатория и ако стойностите надвишават определените от експертите нива, човек може да получи сертификат, който ще е валиден 90 дни“, заяви Кацаров.

Снимка: NewsOne

Вирусологът проф. Радка Аргирова обясни, че ще се търсят само антитела от вида IgG, като това ще става с различни тестове, които в момента са налични.

„Праговата цифра за количеството на антителата ще бъде 150 BAU на милилитър. Тогава ще се смята, че човекът има защита“, каза тя.

Снимка: NewsOne

Проф. Аргирова коментира, че при тези условия човек се счита за протектиран.

„Протектиран означава да не се получи тежко заболяване и смърт“, обясни тя.

Снимка: NewsOne

По думите й ваксинираните могат да заразяват и да се разболяват, но карат леко вируса.

Снимка: NewsOne

Министърът разкри, че има проблем с тестовете, защото един от доставчиците е изчезнал. Той изрази надежда след изборите да има тестове в цялата страна и подчерта, че тестовете за учителите са доставени, но те са по-различни от тези за учениците.

Владимир Христовски
Владимир Христовскиhttps://www.newsone.bg
Владимир Христовски е заместник главен редактор и журналист в информационния сайт NewsOne.bg. Той има дългогодишен опит, придобит при работата си във вестници, радио, телевизия и информационна агенция. През годините той се насочва към създаването на новини за хората. Христовски вярва, че журналистиката, освен че трябва да информира точно и безпристрастно, трябва да помага и решава трайно проблеми, да бъде в основата на законодателни промени, водещи до качествената промяна на живота на обществото. В NewsOne.bg Владимир Христовски ще Ви информира за актуалното и най-важното от деня в страната, от сферата на Столичната община, образованието, социалната сфера, здравеопазването, иновациите, културата. Също така ще Ви среща с добрия пример, ще съдейства за разрешаването на проблеми и ще Ви среща с интересни и вълнуващи личности. Като запазена негова марка, той ще търси и отговорите на онези въпроси, които малцина журналисти се осмеляват да задават.
София
облачно
5 ° C
5.2 °
4.8 °
89 %
3.1kmh
100 %
пн
6 °
вт
9 °
ср
10 °
чт
11 °
пт
9 °

Прочети още

Две олимпийски шампионки по карате застанаха зад инициативата “Избери живота”

Кампанията “Избери живота” #СприНавреме беше подкрепена от участниците в уникално спортно събитие с двама олимпийски шампиони по карате,...

Румен Радев: България е изпълнила всички технически критерии за Шенген и ще продължи да отстоява достойнството и интересите си (видео)

Беше грешка, че допуснах и дадох шанс на хора, които откраднаха надеждите ни за промяна, посочи президентът Българската държава...

Процедури по ЗОП за автомобилни горива за държавната администрация ощетяващи гражданите

За процедура по ЗОП, изначално обречена, алармира пред медиите председателят на АБВ Румен Петков. Става въпрос за проведена...