fbpx
31.5 C
София
8 август 2022 | понеделник | 20:57

От 2022г. хората ще могат да плащат сметките през автомобила си

Пръстов отпечатък през електронното табло на колите става поредната иновация, която свързва технологиите и потребностите ни

- РЕКЛАМА -spot_img
- РЕКЛАМА -spot_img

От пролетта на 2022г. Германия и Великобритания ще се превърнат в едни от първите държави в света, в които шофьорите ще могат да плащат стоки и услуги, докато са зад волана. Иновацията работи на базата на пръстов отпечатък, който ще бъде даван на специално място върху електронното табло на автомобилите. Разработката е на картовия оператор Visa и ще бъде интегрирана в модели на Мерцедес.

Предвижда се автомобилът да стане устройство за биометрични разплащания, чрез технологията “делегирана идентификация”. Това ще улесни потребителите, защото няма да бъде нужно да помнят пароли или да преминават през сложни протоколи за сигурност.

По предварителни прогнози, общият обем на разплащания чрез системата ще достигне 86 милиарда долара до 2025г., а броят на “свързани” автомобили в световен мащаб ще надвиши 350 милиона превозни средства в следващите 24 месеца.

Досега подобни потребителски услуги изискваха смартфон и използването на конкретно мобилно приложение. Това обаче означаваше, че е невъзможно да бъдете в движение, докато извършвате плащане, поради ангажираността ви с друго устройство. Разработчитците отбелязват, че именно това е основната цел на технологията – да улесни възможностите ни да плащаме и пазаруваме, докато сме на път, като в същото време не се налага да отбиваме от маршрута си.

- РЕКЛАМА -spot_img
Цветин Филипов
Цветин Филиповhttp://www.newsone.bg
Цветин Филипов е журналист на информационния сайт NewsOne.bg. Всеки ден той ще ви запознава с най-важните и любопитни вътрешнополитически теми в страната, но ще научавате много от него и за сложните международни събития в областта на геополитиката, сигурността и икономиката. Цветин е репортер с опит в сферата на телевизионната журналистика и магистър по "Международна сигурност" от Софийския университет "Св. Климент Охридски" . През последните години изследователските му интереси са насочени силно към процесите в региона на Източна Азия.
Последни новини
- РЕКЛАМА -spot_img
Подобни новини
- РЕКЛАМА -spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here