28.11.2022 | понеделник | 04:13

От 2022 г. русенци ще пътуват в нови електробуси

Публикувано:

Сподели поста:

От 2022 г. русенци ще пътуват в нови електобуси. Това обявиха от Общината в града, откъдето посочиха, че вече десет електрически превозни средства се движат по маршрутните линии. Оттам добавиха, че предстои да се изгради и общинска зарядна станция. Уточниха също, че те са първият град в страната, който се включва в глобалната кампания „Race to zero“.

Русенци с нетърпение чакат момента, в който ще пътуват в нови и чисти автобуси, които не закъсняват и не трябва да чакат дълго по спирките.

Другата добра новина е, че от 2022 г. общинска фирма поема целия градски транспорт, а от юни возилата ще са само екологични.

От Общината уточниха, че вече са купени 18 електробуса, до края на годината се очакват да пристигнат още два, а до края на следващата – и 15 тролейбуса.

Оттам обещават и услугата да е по-изгодна за гражданите.

„С един превозен документ ще могат да пътуват във всички линии в град Русе. Няма да е необходимо, както е в момента, за трима превозвачи да си вадят 3 абонаментни карти за определения линия“, обясни пред БНТ Димитър Недев, зам.-кмет на Община Русе.

Общината в дунавския град подготвя и два проекта за използване на алтернативно гориво.

„В единия ние ще изградим зарядна станция за водород, за производство, ще трябва да оборудваме кораб с водородна клетка. Освен това ще трябва да закупим 20 водородни автобуса. По другия проект се надяваме за още 20 – 30 превозни средства на водород. Нашето намерение е до 2025 година общинският автотранспорт да се задвижва изцяло от екологични превозни средства“, допълни Недев.

Владимир Христовски
Владимир Христовскиhttps://www.newsone.bg
Владимир Христовски е заместник главен редактор и журналист в информационния сайт NewsOne.bg. Той има дългогодишен опит, придобит при работата си във вестници, радио, телевизия и информационна агенция. През годините той се насочва към създаването на новини за хората. Христовски вярва, че журналистиката, освен че трябва да информира точно и безпристрастно, трябва да помага и решава трайно проблеми, да бъде в основата на законодателни промени, водещи до качествената промяна на живота на обществото. В NewsOne.bg Владимир Христовски ще Ви информира за актуалното и най-важното от деня в страната, от сферата на Столичната община, образованието, социалната сфера, здравеопазването, иновациите, културата. Също така ще Ви среща с добрия пример, ще съдейства за разрешаването на проблеми и ще Ви среща с интересни и вълнуващи личности. Като запазена негова марка, той ще търси и отговорите на онези въпроси, които малцина журналисти се осмеляват да задават.
София
снеговалеж
1.2 ° C
2.1 °
0.7 °
93 %
1.5kmh
100 %
пн
3 °
вт
4 °
ср
5 °
чт
5 °
пт
4 °

Прочети още

Информация за състоянието на републиканските пътища към 17:30 ч. на 27.11.2022 г.

МЕТЕОРОЛОГИЧНА ОБСТАНОВКА: Температурите са в интервала от -4 °С до +13 °С. Времето над страната е предимно облачно. Слаб...

Cъвет на президентите на BusinessEurope

Cъвет на президентите на BusinessEurope

Весела Лечева ще участва в Съвета по образование, младеж, култура и спорт в Брюксел

Министърът на младежта и спорта Весела Лечева и заместник-министър Петър Бучков отпътуваха за Брюксел днес, където утре и...

Литературният феномен „Ордеса“ е вече на български

Разтърсващ и дълбок, романът е посветен на любовта, загубата и паметта Познат на българската публика със своята поезия, забележителният...