fbpx
More

  От 2022 г. русенци ще пътуват в нови електробуси

  Предстои да се изгради и общинска зарядна станция

  От 2022 г. русенци ще пътуват в нови електобуси. Това обявиха от Общината в града, откъдето посочиха, че вече десет електрически превозни средства се движат по маршрутните линии. Оттам добавиха, че предстои да се изгради и общинска зарядна станция. Уточниха също, че те са първият град в страната, който се включва в глобалната кампания “Race to zero”.

  Русенци с нетърпение чакат момента, в който ще пътуват в нови и чисти автобуси, които не закъсняват и не трябва да чакат дълго по спирките.

  Другата добра новина е, че от 2022 г. общинска фирма поема целия градски транспорт, а от юни возилата ще са само екологични.

  От Общината уточниха, че вече са купени 18 електробуса, до края на годината се очакват да пристигнат още два, а до края на следващата – и 15 тролейбуса.

  Оттам обещават и услугата да е по-изгодна за гражданите.

  “С един превозен документ ще могат да пътуват във всички линии в град Русе. Няма да е необходимо, както е в момента, за трима превозвачи да си вадят 3 абонаментни карти за определения линия”, обясни пред БНТ Димитър Недев, зам.-кмет на Община Русе.

  Общината в дунавския град подготвя и два проекта за използване на алтернативно гориво.

  “В единия ние ще изградим зарядна станция за водород, за производство, ще трябва да оборудваме кораб с водородна клетка. Освен това ще трябва да закупим 20 водородни автобуса. По другия проект се надяваме за още 20 – 30 превозни средства на водород. Нашето намерение е до 2025 година общинският автотранспорт да се задвижва изцяло от екологични превозни средства”, допълни Недев.