3.12.2022 | събота | 08:33

От 1-ви декември „зелената зона“ в центъра става по-малка, „синята“ набъбва с 13 000 места

Публикувано:

Сподели поста:

От 1 декември синята зона за паркиране се разширява с 13 000 места, за сметка на зелената. Това обяви на брифинг зам.-председателят на транспортната комисия в СОС Зафир Зарков.

„На следващото заседание на СОС, следващия четвъртък, ще гледаме Наредбата в частта, в която премахваме трите безплатни места „служебен абонамент“ за държавни и общински институции, да направим ограничението до 5 места на административен адрес в режим „служебен абонамент“, обяви част от промените Зарков.

Той каза, че в резултат на проведени разговори с бизнеса, касаещи паркирането, са разработили два пакета.

„Предлагаме два нови пакета с възможност за удължаване на работното време на служебния абонамент – след 19,30 ч да може да се удължи до 23 ч, а другата опция е да действа и събота ,и неделя. За ползването на това публично пространство ще се заплаща в размер на 1/3 от цената на служебния абонамент в синя или зелена зона“, посочи той.

От думите му стана ясно, че ще се разглежда и разширяването на синята зона за паркиране за сметка на зелената, което според него ще доведе до повишаване качеството на атмосферния въздух, намаляването на трафика и намаляване на нивата на шума.

„Проектът предвиждаше да се обособи нова подзона, която обхващаше само три улици, което ще затрудни до голяма степен  живущите в районите, за това приемаме предложение за обединяване на други две подзони, за да може да е по-удобно за живеещите“, каза Зарков и уточни, че става дума за 11 подзона, която е оградена между булевардите „Васил Левски“ и „Евлоги и Христо Георгиеви“ и улиците „Граф Игнатиев“ и „Гурко“.

Председателят на транспортната комисия в СОС Карлос Контрера заяви, че имат план до 2025 г. всички автобуси, движещи се в града, да са със стандарт Евро 06 и да се намалi броят на дизеловите автобуси.

„В тази връзка очакваме коментарите и предложенията за въвеждане на т-нар. нискоемисионни зони“, каза той.

От думите му стана ясно, че предстои да разгледат и предложение за закупуване на още 12 електробуса, с които да се пусне довозваща линия между „Дружба““ 1 и „Дружба“ 2 и една от линиите на автотранспорта да премине към „Столичен автотранспорт“.

„Не сме се отказали от възможностите да търсим фиансиране за обновяване на автобусния парк“, обяви той и каза, че за тази цел ще се търсят и евросредства.

Той посочи още, че към месец септември общинските транспортни оператори – метро, авто и електротранспорт са натрупали близо 44 млн. лв. загуба, като в бъдеще време очаква тази тя да нараства и през януари 2022 г. да стигне до над 50-55 млн. лв.

„В следващите дни ще преценим как СОС отново да поиска помощ от държавата. За близо една година пандемия СО сама изнесе тежестта на кризата. При намалял пътникопоток, при санитарни мерки, които отблъскват и плашат пътниците, сега вече се намираме и в своеобразна енергийна криза“, коментира той и добави, че „Метрополитен“ спрямо миналия септември плаща с 1 млн. лв. повече за електроенергия.

От своя страна Зафир Зарков увери, че към момента не се обсъжда увеличаване на цената на билета за градски транспорт, а се разработва нова тарифна политика, която ще бъде подложена на обществено обсъждане.  

„Повишаването на цените ще доведе само до едно – отлив на пътници от градския транспорт“, убеден е той и добави, че цената трябва да стимулира използването му, което е най-добрата алтератива, ако искаме въздухът да става по-чист.

Владимир Христовски
Владимир Христовскиhttps://www.newsone.bg
Владимир Христовски е заместник главен редактор и журналист в информационния сайт NewsOne.bg. Той има дългогодишен опит, придобит при работата си във вестници, радио, телевизия и информационна агенция. През годините той се насочва към създаването на новини за хората. Христовски вярва, че журналистиката, освен че трябва да информира точно и безпристрастно, трябва да помага и решава трайно проблеми, да бъде в основата на законодателни промени, водещи до качествената промяна на живота на обществото. В NewsOne.bg Владимир Христовски ще Ви информира за актуалното и най-важното от деня в страната, от сферата на Столичната община, образованието, социалната сфера, здравеопазването, иновациите, културата. Също така ще Ви среща с добрия пример, ще съдейства за разрешаването на проблеми и ще Ви среща с интересни и вълнуващи личности. Като запазена негова марка, той ще търси и отговорите на онези въпроси, които малцина журналисти се осмеляват да задават.
София
облачно
5.1 ° C
5.4 °
4.8 °
88 %
2.1kmh
100 %
сб
8 °
нд
7 °
пн
8 °
вт
9 °
ср
11 °

Прочети още

Информация за състоянието на републиканските пътища към 06:30 ч. на 03.12.2022 г.

МЕТЕОРОЛОГИЧНА ОБСТАНОВКА: Температурите са в интервала от -4 °С до +9°С. Времето над страната е облачно. Слаб вятър духа...

Румен Радев: Вместо европейска солидарност, България получава цинизъм!

Президентът Румен Радев разкритикува думите на премиера на Нидерландия Марк Рюте, който разкритикува България, че всеки може да...

Какво да гледаме в HBO max през декември

Сред акцентите в празничния месец са блокбастърът Морбиус с Джаред Лето и филм-изненада, който ще бъде наличен на 16 декември....

„Брансън“ дебютира днес в HBO max

„Брансън“ - документалната поредица за световноизвестния предприемач дебютира в HBO Max „Винаги съм вярвал, че животът ти не е пропилян,...