fbpx
11.3 C
София
петък | 20.05.2022 | 01:26:48
петък | 20.05.2022 | 01:26:48
11.3 C
София

От 1 февруари зелените сертификати ще важат 9 месеца

Мярката е съобразена с препоръките на Европейската комисия

- РЕКЛАМА -spot_img
- Реклама -spot_imgspot_img

Валидността на зелените сертификати ще бъде в рамките на 270 дни или 9 месеца, считано от 1 февруари. Това стана ясно от изказване на здравния министър проф. Асена Сербезова пред NOVA, която обясни, че сроковете са определени на база на препоръки от Европейската комисия.

Сербезова уточни, че удостоверение за антитела ще продължи да се издава и не отпада. В момента се обсъжда какъв да бъде срокът му за хората, които са преболедували и за тези с антитела.

“14-дневната заболеваемост в страната варира в различните области. Разликите се определят от различни фактори. По тази причина всеки областен щаб взема мерки на регионално ниво. При тази голяма разлика на регионално ниво – ограничения на национално ниво за момента не са необходими”, смята тя.

По думите й благодарение на модела на МЗ за управление на кризата с Ковид-19, се отчита и броят на заболелия медицински персонал.

“Броят на леглата може да се увеличи, но е много важно кой ще ни лекува. Заболеваемостта на медицинския персонал се следи ежедневно”, категорична беше тя.

Сербезова обясни, че районите с по-висока заболеваемост ще бъдат обект на мерки, които предстоят да се вземат след 5 дни.

- Реклама -spot_imgspot_img
Цветин Филипов
Цветин Филиповhttp://www.newsone.bg
Цветин Филипов е журналист на информационния сайт NewsOne.bg. Всеки ден той ще ви запознава с най-важните и любопитни вътрешнополитически теми в страната, но ще научавате много от него и за сложните международни събития в областта на геополитиката, сигурността и икономиката. Цветин е репортер с опит в сферата на телевизионната журналистика и магистър по "Международна сигурност" от Софийския университет "Св. Климент Охридски" . През последните години изследователските му интереси са насочени силно към процесите в региона на Източна Азия.
Последни новини
- Реклама -spot_img
Още новини
- Реклама -spot_img

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук