fbpx
More

  Остри реакции, след като Лондон реши да отмени Протокола за Северна Ирландия

  На Борис Джонсън бе връчено писмо, подписано от 52 депутати от общо 90 в Стормонт, в което се казва, че законодателството е против желанието не само на по-голямата част от бизнеса, но и на повечето хора в Северна Ирландия

  Правителството на Обединеното кралство внесе законопроект, с който да разреши проблемите, предизвикани от протокола за Северна Ирландия.

  Законопроектът гарантира запазването на деликатния баланс, постигнат от Споразумението от Разпети петък и ще гарантира политическата стабилност на провинцията, заяви  британският външен министър Лиз Тръс.

  Североирландския парламент веднага отхвърли проектозакона на британския премиер Борис Джонсън, с който се цели анулиране на части от Протокола.  

  На Борис Джонсън бе връчено писмо, подписано от 52 депутати от общо 90 в Стормонт, в което се казва, че законодателството е против желанието не само на по-голямата част от бизнеса, но и на повечето хора в Северна Ирландия. 

  Юнионистите обаче искат премахването на Протокола като опасност за отцепване на провинцията от кралството.

  Брюксел няма да предоговаря с Лондон Протокола за Северна Ирландия, заяви заместник-председателят на Еврокомисията Марош Шевчович

  Първият министър на Шотландия пък, Никола Стърджън ще предприеме нова кампания за независимост на Шотландия.

  Запитана от журналисти дали официално ще открие нова кампания за независимост, Никола Стърджън отговори утвърдително. 

  В това време Британската икономика се е свила с 0,3% през април. Конфедерацията на британската индустрия призова правителството за спешни мерки за да се предотврати породена от инфлацията рецесия.

  Официалните статистически данни показват, че бизнесът във Великобритания изпитва последиците от увеличението на цените