2.12.2022 | петък | 02:44

Основният претендент за поста на Заев заяви кандидатурата си

Публикувано:

Сподели поста:

Основният претендент за лидерския пост в Социалдемократическия съюз (СДСМ) – сегашният заместник-финансов министър Димитър Ковачевски обяви кандидатурата си за поста на Зоран Заев. Това става часове, след като Заев подаде оставка от лидерското място във формацията.

„В рамките на 7 дни ще изготвя програма и ще внеса кандидатурата си за председател на СДСМ. Това е партията с най-голям кадрови потенциал и има голям брой от изтъкнати членове, които могат да бъдат отлични кандидати. Процедурата е демократична и всеки, който изпълнява условията, може да се кандидатира. Това, което е най-важно, е да се обединим всички около новоизбрания лидер“, каза Ковачевски пред местно издание.

Името на 47-годишния заместник-финансов министър в правителството на РСМ Димитър Ковачевски е спрягано от десетина дни като най-вероятния наследник на досегашния премиер Зоран Заев. Миналата седмица Ковачевски участва заедно със Заев в преговорите с лидера на албанската формация „Алтернатива“ Африм Гаши, която се очаква да се включи в новата правителствена коалиция с нов премиер.

Преди да заеме поста на зам.-министър той работи в редица телекомуникационни оператори. Участва в множество бизнес начинания в Литва, Словения, Турция. През изминалата година той беше част от Икономическия съвет на македонското правителство, което трябваше да се справи с предизвикателствата от кризата, предизвикана от коронавируса.

Към момента Зоран Заев остава на поста министър-председател без ясен хоризонт кога ще депозира оставката си. След загубата на Социалдемократическия съюз на втория тур от местните избори в страната, Заев обяви, че подава оставка от постовете си, но впоследствие остана на премиерския с мотива, че иска да запази парламентарното мнозинство и да гарантира европейската перспектива на Скопие.

Цветин Филипов
Цветин Филиповhttp://www.newsone.bg
Цветин Филипов е журналист на информационния сайт NewsOne.bg. Всеки ден той ще ви запознава с най-важните и любопитни вътрешнополитически теми в страната, но ще научавате много от него и за сложните международни събития в областта на геополитиката, сигурността и икономиката. Цветин е репортер с опит в сферата на телевизионната журналистика и магистър по "Международна сигурност" от Софийския университет "Св. Климент Охридски" . През последните години изследователските му интереси са насочени силно към процесите в региона на Източна Азия.
София
облачно
1.7 ° C
3.4 °
1.5 °
87 %
1.5kmh
100 %
пт
7 °
сб
7 °
нд
7 °
пн
7 °
вт
6 °

Прочети още

Весела Лечева: „Обнадеждена съм, че до края на годината „Арена София“ ще има нов генерален спонсор“

Весела Лечева: „Обнадеждена съм, че до края на годината „Арена София“ ще има нов генерален спонсор“

Никола Стоянов ще открие нова инвестиция за 16 млн. лева в Индустриална зона – Божурище

Никола Стоянов ще открие нова инвестиция за 16 млн. лева в Индустриална зона - Божурище

Румен Радев проведе телефонен разговор с председателя на Еврогрупата Паскал Донаху

Румен Радев проведе телефонен разговор с председателя на Еврогрупата Паскал Донаху