fbpx
11.3 C
София
петък | 20.05.2022 | 00:16:44
петък | 20.05.2022 | 00:16:44
11.3 C
София

Османи: Македонският език да стане официален за Европейския съюз

"Новите правителства в двете държави създадоха политически климат, който използвахме продуктивно", посочва външният министър на РСМ пред парламентарната комисия за външни работи на страната си

- РЕКЛАМА -spot_img
- Реклама -spot_imgspot_img

Министърът на външните работи на Република Северна Македония Буяр Османи заяви, че в преговорите между София и Скопие темата за идентичността не е засягана, предава БГНЕС. Това съобщение той е направил пред парламентарната комисия по външна политика на страната си.

„Езикът и останалите атрибути на идентичността са въпроси, които произтичат от правото на самоопределение на всеки човек, на всеки народ, на всяка етническа общност, на всяка държава. Tова е неприкосновено право, което e по-силно от което и да било друго. По тези въпроси нито сме преговаряли, нито имаме право да го правим, нито някой някога ще преговаря“, посочи Османи.

Външният министър на РСМ каза още, че “вероятно в миналото е имало опити за отричане на македонците като “Един народ в две държави”.

„Но посредством едно мъдро, рационално и аргументирано отношение успяхме да покажем, че това са ретроградни прояви, които не отговарят на съвременните цивилизационни ценности и смятам, че успяхме в това“, посочи Османи.

И добави:

„Днес вече не говорим за идентичност, а само за подхода за определяне на правото на самоопределение на всеки, в съответствие със съществуващия ред и в двете държави. Това ни води до набора от политически въпроси, който доскоро беше наречен пакет 5+1.”

По негово мнение най-чувствителните въпроси не са елемент от политическите преговори, а предмет на разговори между експертите в съвместната комисия по исторически и образователни въпроси, която е независима и в чиято работа никой не може да се намесва.

„За нас най-важният въпрос в този пакет е изпълнението на решението на Европейския съвет от март 2020 г. за провеждането на първата междуправителствена конференция. Нашата ключова позиция е, че в рамката на преговорите македонският език трябва да се третира като официален език на Европейския съюз без допълнителни квалификации и въпроси, поставяни от България“, каза Османи.

Там са въпросите за принципа на самоопределение, съгласно конституционните разпоредби на двете държави, въпросът за речта на омразата и реабилитацията на жертвите на комунизма.

В първия момент, в който се стигне до ситуация работните версии на всички подготвяни документи да бъдат приемливи и за двете страни, преди да бъдат одобрени, те ще бъдат представени пред комисията по външна политика и пред депутатите.

„Новите правителства в двете страни създадоха политически климат, който използвахме продуктивно, за да вдъхнем нова енергия и инициатива във взаимоотношенията. С последните събития успяхме да осигурим добър старт“, подчерта министърът.

Той сподели, че София и Скопие са се договорили за нов начин на работа, при който чрез динамична комуникация ще бъде създадена платформа за връщане на доверието, задълбочаване на двустранното сътрудничество и преодоляване на политическите различия.

„Съгласихме се, че ще се посветим повече на бъдещето, отколкото на миналото, давайки по този начин шанс на процеса за изграждане на доверие“, каза Османи.

Той изрази надежда, че през следващите 6 месеца ще бъде представена нова картина на отношенията и сътрудничеството между двете държави, която ще бъде припозната първо от гражданите на двете страни, както и от международните партньори, които очакват смели решения.

- Реклама -spot_imgspot_img
Цветин Филипов
Цветин Филиповhttp://www.newsone.bg
Цветин Филипов е журналист на информационния сайт NewsOne.bg. Всеки ден той ще ви запознава с най-важните и любопитни вътрешнополитически теми в страната, но ще научавате много от него и за сложните международни събития в областта на геополитиката, сигурността и икономиката. Цветин е репортер с опит в сферата на телевизионната журналистика и магистър по "Международна сигурност" от Софийския университет "Св. Климент Охридски" . През последните години изследователските му интереси са насочени силно към процесите в региона на Източна Азия.
Последни новини
- Реклама -spot_img
Още новини
- Реклама -spot_img

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук