fbpx
More

  Украинските бежанци във Варна масово отказаха да бъдат преместени в държавни бази

  Само петима украинци дойдоха на жп гарата в града

  От жп гарата във Варна днес трябваше да стартира преместването на украинските бежанци от хотелите към държавните бази във вътрешността на страната. Украинските бежанци във Варна обаче масово отказаха да бъдат преместени.

  На гарата в града пристигнаха едва петима души, а по предварителна заявка трябваше да са 200 души. Така организацията реално започна с фалстарт, предаде БНТ.

  Тези 200 души предварително са дали своето съгласие, за да пътуват с редовна пътническа линия Варна-София. Организацията от страна на институциите и МВР беше изключително стройна – беше осигурен коридор, имаше представители на БЧК, детски кът, а за журналистите специално място за евентуален брифинг.

  От курортните комплекси пристигнаха 4 празни автобуси, от които слязоха петима души. Коридорът по сигурността беше спазен, медиите снимаха от разстояние.

  Допълнителните три вагона бяха разкачени и желаещите петима отпътуваха за Рибарица. Областният управител на Варна Благомир Коцев заяви, че украинците са споделили в хотела, че в последния момент се отказват, тъй като са намерили собствен транспорт или места, където да отседнат.

  Председателят на Агенцията за бежанците Мариана Тошева заяви, че всеки ден ще заминават бежанците и се очаква по-голям брой хора да тръгнат. Един от бежанците сподели пред нашия екип, че пътува към Рибарица с баба си и единственото му притеснение е, че няма да има достатъчно аптеки.