fbpx
25.8 C
София
четвъртък | 26.05.2022 | 21:10:08
четвъртък | 26.05.2022 | 21:10:08
25.8 C
София

Орбан изневери на традицията и посети Ватикана вместо Варшава след изборната си победа

Папа Франциск и Орбан се различават значително по отношение на реакцията към миграцията

- РЕКЛАМА -spot_img
- Реклама -spot_imgspot_img

Унгарският премиер Виктор Орбан пристигна във Ватикана за среща с папа Франциск, като войната в Украйна хвърля лека сянка върху срещата между двамата.

Причината е, че Орбан отдавна поддържа тесни връзки с руския президент Владимир Путин, а през последните седмици отказа да снабди Украйна с оръжия или да позволи преминаването на оръжейни доставки през територията на Унгария.

Франциск от своя страна отдавна се стреми да подобри отношенията с Руската православна църква.

Първоначално Франциск подложи на сдържана критика на инвазията, но все по-често изразява възмущението си от това, което той нарече „кощунствена“ война и създаването на милиони украински бежанци, като все още се въздържа да назове Русия или Путин по име.

Посещението на Орбан във Ватикана беше първото му пътуване в чужбина, откакто той и дясната му партия Фидес спечелиха националните избори в Унгария на 3 април, нарушавайки традицията, да посещава Полша след всяка изборна победа.

Орбан – най-дълго управлявалият лидер в Европейския съюз – пътува до столицата на Полша Варшава, за да посети съюзниците си след изборите в Унгария през 2010, 2014 и 2018 г.

Полша е най-силният съюзник на Унгария в ЕС, а правителствата на двете страни се подкрепят взаимно в съответните им битки с блока заради твърденията, че техните популистки правителства са подкопали съдебната независимост, свободата на медиите и върховенството на закона.

Но войната в Украйна постави топлите отношения между Будапеща и Варшава на изпитание, разкривайки линиите на разлом, причинени от различните подходи към Москва.

Срещата е втората между Франциск и Орбан за по-малко от година.

Папата спря за кратко в Будапеща, за да закрие църковния конгрес през септември.

По това време Франциск обеща да се върне в Унгария, въпреки че той и Орбан се различават значително по отношение на реакцията към миграцията.

- Реклама -spot_imgspot_img
Иван Петрински
Иван Петринскиhttp://www.newsone.bg
Иван Петрински е журналист с дългогодишен опит като редактор и автор и основател на печатни и електронни медии. Дългогодишен кореспондент и коментатор по темата за гръцката криза за български телевизии и радиостанции. Създател, главен редактор и автор в медии за българите в чужбина. Участник в множество международни медийни срещи. Човек с голям опит в комуникацията с българската диаспора и проблемите, свързани с битието на нашите сънародници зад граница.
Последни новини
- Реклама -spot_img
Още новини
- Реклама -spot_img

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук