fbpx
31.5 C
София
8 август 2022 | понеделник | 20:52

Определиха пет етапа за въвеждане противоепидемични мерки

Решението е на Министерския съвет

- РЕКЛАМА -spot_img
- РЕКЛАМА -spot_img

Със свое решение от 14 юли Министерският съвет прие актуализирания Национален оперативен план за справяне с пандемията от COVID-19. В документа са определени общо 5 етапа, като за всеки от тях са разписани противоепидемичните мерки, които да бъдат въвеждани на областно или национално ниво. Етапите и мерките се определят въз основа на ясен математически модел, отчитащ 14-дневната заболеваемост по региони, процент заетост на интензивни и неинтензивни болнични легла.

Основните цели на дейностите, разписани в документа, са да се ограничат заболеваемостта и смъртността от COVID-19, да се намали натоварването върху здравната система в страната, както и да се създаде адекватна организация за своевременно предприемане на необходимите действия за недопускане на евентуално масово разпространение на короновирусната инфекция.

Основните дейности в Националния оперативен план са свързани с провеждането на епидемиологичен и вирусологичен надзор, създаване на възможности за достъпна лабораторна диагностика, осигуряването на ваксини срещу COVID-19 и лекарствени продукти, както и гарантирането на качествена и достъпна медицинска помощ за пациентите.

- РЕКЛАМА -spot_img
Сергей Тодоров
Сергей Тодоровhttps://www.newsone.bg
Сергей Тодоров е главен редактор на информационния сайт NewsOne.bg. Работил е като репортер в няколко национални телевизии, както и в печатни , и в онлайн издания. Автор е на редица материали и разследвания. Завършил е „Политология“ в УНСС.
Последни новини
- РЕКЛАМА -spot_img
Подобни новини
- РЕКЛАМА -spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here